Mélykút

2023.07.17. 20:51

Harmonika és tambura zene varázsolta el a közönséget a Csorba-házi Estéken – galériával, videóval

Idén 28. alkalommal vette kezdetét az elmúlt vasárnap a Csorba-házi Esték rendezvénysorozat Mélykúton a Katolikus Közösségi Ház udvarán. A szabadtéri színpadon a dusnoki Balog János harmonikás és a sükösdi Danubia Tamburazenekar játszott.

Pozsgai Ákos

A sükösdi Danubia Tamburazenekar

Fotó: Pozsgai Ákos

Közel három évtizedes múltra tekint vissza a mélykúti Csorba-házi Esték rendezvénysorozat, ahol a környékbeli népzenék, nemzetiségi dallamok és egyházi könnyűzenei művek mellett a zenei világirodalom klasszikus muzsikái is időről időre felcsendülnek. Az elmúlt időszakban félszáznál is több előadó és művészeti csoport mutatkozott be a mélykúti közönségnek.

A Csorba-házi Esték rendezvénysorozat szervezője, Rasztik Tibor, a Katolikus Karitász Mélykúti Csoportjának vezetője és a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesületének elnöke köszöntötte a szombat esti idei nyitóelőadás közönségét.

A műsor első részében a dusnoki 15 éves Balog János harmonikás, a bajai III. Béla Gimnázium tanulója szórakoztatta a jelenlévőket. Egészen fiatalon kezdett el játszani, 8 éves kora óta harmonikázik, első tanára Hazadi Béla volt. Fontos számára a rácz, illetve a magyarországi délszláv népek kultúrájának zenei örökségének megismerése és megőrzése. Három évvel ezelőtt, az online oktatás bevezetése idején talált rá Radován Marityra, az Újvidéki Rádió és Televízió zenekrának vezetőjére, akitől azóta is online órákat vesz. Másfél éve, a mohácsi Schneider Lajos Népzenei Tehetségkutató versenyen kiemelt arany minősítést szerzett. A most előadott műsorában klasszikus és világzenei darabokat, valamint délszláv dallamokat játszott.

Az este második felében Második részében a sükösdi Danubia Tamburazenekar szórakoztatta a közönséget. A zenekar a sükösdi Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola diákjaiból alakult, a mélykúti fellépésükön, a soknemzetiségű Bácska zenei hagyományából válogatta műsorát. Bunyevác, bácskai magyar dallamok Bátmonostorról és cigánydal csokrot adtak elő. A zenekar tagjai: Lakatos Jonatán prímtambura, Gombár Martin basz prímtambura, Kárpáti Rómeó tambura kontra, Sipos Bencze basszusgitár, Kárpáti Viktor tambura cselló, a zenekar felkészítő tanára Nébl Zsolt basz prímtambura, a zenekar mentora Mihálovics Ferenc, aki a sükösdi általános iskola igazgatója is. 

Az idei csorba-házi Esték egyik nagyágyúja Radics Sándor, Európa Unió nagydíjas, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett kecskeméti cimbalomművész lesz, aki július 23-án, vasárnap este fél 8-tól játszik majd zenésztársaival. A cimbalom mester 6 éves korában kezdte a cimbalom tanulást, 15 évesen pedig már zenekarban játszott. A Kecskeméten élő zenész az elmúlt évtizedekben az egész világot bejárta. Sok világsztárnak játszott már, többek között Gábor Zsazsának, Sylvester Stallone-nak és Arnold Schwarzeneggernek is. A cimbalomművész, elmondása szerint a zene segítségével győzte le a halálos kórt is, 28 kemoterápián és 30 sugárkezelésen esett át. Azonban szerinte a zene segített neki túlélni a daganatos betegséget, hiszen a zene számára a legjobb gyógyszer.

Július 30-án, vasárnap este fél 8-tól Andrejcsik István és Zöldi Nikolett előadóművészek lépnek fel a Csorba-ház szabadtéri színpadán.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában