Baon podcast

2023.07.31. 06:50

Gózon Tamás: A járművek átalakítása több esetben engedélyköteles – podcast

Sokan előszeretettel alakítják át járműveiket, tuningolják a külsőt vagy a teljesítményt. Több kategóriában történhet a járművek átalakítása, melyek közül van, ami nem igényel hatósági engedélyezést, más viszont műszaki szemlével és az illetékes hivatal engedélyével történhet csak meg legálisan. Hogy melyik típusú módosítás hová tartozik, arról Gózon Tamás, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály főosztályvezetője beszélt a Gong rádió Téma című műsorában a napokban.

Horváth Péter

Gózon Tamás a rádióműsorban elmondta: jármű átalakításnak minősül a már forgalomba helyezett jármű minden olyan megváltoztatása, ami miatt megváltoznak az adott típus gyári paraméterei, illetve azok bármelyike. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden átalakítás engedélyköteles.

A főosztályvezető három csoportra osztotta az átalakítások típusát, melyből kettőhöz nem kell hatósági engedély.

Az első csoportba tartoznak azok az átalakítások, melyeket nem kell bejegyezni a forgalmi engedélybe és műszaki vizsgálatot, hatósági szemlét sem igényelnek. Ilyen átalakítás például a hátsó ablakok sötétítő fóliázása. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen típusú fólia alkalmazható: a fólia csak az Európai Unió által jóváhagyott típus lehet. Erről rendelkezni kell egy műbizonylattal, amit a járműben kell tartani. Nem engedélyköteles átalakítás még a jármű ülőhelyei számának ideiglenes csökkentése, vagy a kerékpárszállító eszközök felhelyezése a tetőre, ajtóra vagy a vonóhorogra.

Szintén nem igényli a hatóság engedélyét, de műszaki vizsgálathoz és szemléhez kötött például a motor azonos típusra történő cseréje, a jármű színének megváltoztatása és a járműhöz rendszeresített vonóhorog felszerelése. 

A vonóhorognak is rendelkeznie kell műbizonylattal, jóváhagyással és ezt a forgalmi engedélybe is be kell jegyezni.

Hatósági engedélyköteles és műszaki vizsgálathoz kötött átalakításnak minősülnek jellemzően a különböző tuning típusú módosítások. Ilyenek például az optikai átalakítások is, mint akár a különböző légterelők felszerelése. De idetartozik a futómű átalakítása, ültetése, amikor különböző sportrugókat alkalmaznak a tulajdonosok. Szintén engedélyköteles a kipufogórendszer módosítása, vagy más típusra történő cseréje. Szintén engedélyköteles a gyáritól eltérő méretű kormánykerék és ülések alkalmazása, például a sportülések beépítése.

A főosztályvezteő legjellemzőbb engedély nélküli átalakításokra is kitért. Ezek közé tartozik a gyárilag megadott méretű kerekek más mérettel való cseréje, ami értendő a keréktárcsa és a gumiabroncs méretére is. Szintén gyakori a minősítéssel, jóváhagyással és műbizonylattal nem rendelkező üvegfóliák használata, vagy a jóváhagyás nélküli, esetleg eltérő színű izzók alkalmazása. Ugyancsak előfordul, hogy a gyáritól eltérő rendszerű fényszórókat engedély nélkül építenek be a tulajdonosok, például halogén típusú fényszórót cserélnek xenon rendszerű fényszóróra.

Gózon Tamás megemlítette, hogy a 2006 után gyártott járművel esetében, főként gyalogosvédelmi okokból nem alkalmazható a fémcsőből készült gallytörőrács.

A főosztályvezető elmondta, hogy az engedélyeztetés mindig kérelemre induló eljárás. Az átalakítást meg kell terveztetni, amit a hatóság ellenőriz és az engedéllyel jóváhagyja. Az ilyen átalakított jármű csak úgy vehet részt a forgalomban, ha a hatóság műszaki vizsgaállomásán részt vesz a műszaki vizsgán.

Gózon Tamás elmondta, hogy a hatósági engedélyeztetés a folyamat elemei közül a legkevesebb időt igénylő szakasz. A hatósági vizsgálatra legfeljebb 60 napot ír elő a jogszabály. Típustól függően maga az átalakítás sokkal több időt vehet igénybe, mint a hivatalos eljárás. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy minden jármű átalakítása egyedi, ezért aki ilyen módosításban gondolkodik, célszerű megkeresnie a hatóságot és informálódnia a lehetőségekről.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában