Közbiztonsági Fórum

2023.06.12. 19:50

Tárgyalna a kecskeméti polgármester a belvárosi száguldozókkal

Alakuló ülését tartotta hétfő délelőtt a Közbiztonsági Fórum a kecskeméti városházán. A fórumon a közrendvédelmi szervezetek vezetői egyeztetnek a jövőben, szorosabbra fűzve az egyes szervezetek − rendőrség, polgárőrség, városrendészet − és az önkormányzat, valamint a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány munkáját. Az ülésen napirendre került a körúti autóversenyzők, a kábítószerhelyzet és a térfigyelőkamera-rendszer bővítésének kérdése.

Horváth Péter

Az ülésen felvetették Kecskemét legégetőbb, közbiztonságot érintő problémáit

Fotó: Horváth Péter

A fórum tagjai legfeljebb negyedévente, vagy ha a helyzet indokolja, sűrűbben üléseznek, és a legfontosabb, Kecskemét közbiztonságát érintő kérdésekben egyeztetnek, koordinálják a közös munkát. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az ülésen elmondta, hogy Kecskemét gyarapodó város, melynek nemcsak előnyit élvezzük, hanem hátrányait is, ezért a fórum egymás munkáját hivatott támogatni, új módszereket és együttműködéseket bevezetve.  

A polgármester elmondta, hogy a Kecskemét területén működő kamerarendszer, amit az elmúlt évtizedben kialakítottak, példaértékű és továbbra is kiemelten kezeli a fenntartásához és a bővítéshez is biztosít forrásokat az önkormányzat. E tekintetben szeretnének szintet lépni: már elindultak az egyeztetések a Neumann János Egyetemmel és a Városfejlesztési Kft-vel, hogy miként lehet a mesterséges intelligenciát a meglévő rendszerrel ötvözni. 

Komoly problémát jelentenek a gyorsasági versenyek

Az ülésen felvetették Kecskemét legégetőbb, közbiztonságot érintő problémáit. A polgármester szerint kiemelt kezelést igényel a városközpontban, illetve a Tesco parkolóban tapasztalható gyorsulási versenyzés, ami évek óta borzolja a lakosság kedélyét és nagy veszélyt jelent a biztonságra. Mint fogalmazott, több részeredmény is született, de még mindig nincs végleges megoldás.

Timafalvi László ezredes, kecskeméti kapitány elmondta, hogy még inkább összehangolják a szolgálatot a városrendészettel és a polgárőrséggel. Folytatják a gyorsulási versenyekkel kapcsolatos ellenőrzést, de ez nem tud tartós megoldást jelenteni. Mint fogalmazott, amikor a rendőrök elmennek a helyszínről, az autósok visszatérnek oda. Ugyanezt mondta Somodi Sándor, a helyi polgárőr egyesületek koordinátora: naponta több tucat hívás fut be hozzájuk a gyorshajtókkal kapcsolatban és az esetek nagy részében mire a helyszínre érnek, azok már nincsenek sehol. Timafalvi ezredes azt tartaná üdvösnek, ha szervezett, biztonságos formában tudnák megvalósítani a fiatalok a versenyzést.

Dr. Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány vezetője erre reagálva kifejtette, hogy ha még találnának is egy területet ehhez, jogszabály szerint csak a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség közreműködésével lehet autóversenyt rendezni hazánkban, ami rendkívül bonyolult összehangolást igényelne.

A polgármester hangsúlyozta: nyitott a tárgyalásra, az élvezetet és a kikapcsolódást nem szeretnék elvenni a fiataloktól. Mint fogalmazott, vállalja, hogy tárgyal a képviselőjükkel arról, hogy milyen megoldást találnának kulturált mederbe terelni az utcai versenyzést. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az autósok képviselője vegye fel a kapcsolatot az önkormányzattal.

Fellépnek a pszichoaktív szerek terjesztői ellen 

Szemereyné Pataki Klaudia a másik fontos területnek nevezte a kecskeméti kábítószer kérdést. Mint fogalmazott, egyre több aggódó szülő ad jelzést neki a problémáról. Timafalvi ezredes elmondta, hogy ennek megoldását a pszichoaktív szerek terjesztőivel szembeni hatékony fellépés jelent, melyben szép eredményeket érnek el, elég csak a múlt heti nagyobb fogásra gondolni, melyről mi is beszámoltunk.

Szorosabb együttműködés

A térfigyelőkamera-rendszer bővítéséről is beszéltek a fórumon. Timafalvi László javasolta, hogy az adott területeken érintett vállalkozók esetleges hozzájárulása is segíthetné a bővítést. Szabó József elmondta, hogy nem szerencsés külső forrásokat bevonni a bővítésbe, mert egyrészt egy megfigyelési pont kiépítése igen jelentős költség, másrészt számonkérhetőnek éreznék a fenntartót azzal kapcsolatban, hogy nem tudtak megelőzni egy esetleges telephelyre történő behatolást. Ez ugyanis nemigen lehetséges, hiszen több száz kamera képét egyidejűleg követni lehetetlen, elsősorban az utólagos felderítést segítik a felvételek.

A fórum képviselői megállapodtak abban, hogy még szorosabb lesz az egyes szervezetek között az együttműködés, a közös munka eredményeit pedig folyamatosan utánkövetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában