Mulatság

2023.06.01. 10:25

Kitáncolta a falu a májusfát Bátmonostoron – galériával

Múlt szombaton kitáncolta a falu a májusfákat. Bátmonostoron. Idén nyolc májusfát állítottak faluszerte a legények Papp Miklós vezetésével. A fák feldíszítéséről a falu legszebb és legügyesebb lányai gondoskodtak, Papp Sára segítségével.

Tapodi Kálmán

Vidám, népviseletbe öltözött emberek ropták a táncot a faluban

Fotó: Takács-Mityók Mariann

− A kitáncolás napján az idő is kegyes volt hozzánk, így a falun végighaladó menet három órán keresztül mulatott az utcákon, érintve minden egyes állomást. Tánccal, vendéglátással egybekötve számos vendéglátóhely és magánház kapcsolódott be, hogy az előttük felállított májusfákat ünnepélyes keretek között döntsék ki a legények – elevenítette fel az emlékezetes napot Horváth Ildikó bátmonostori könyvtáros-művelődésszervező. 

Megtudtuk tőle azt is, hogy a hagyományőrzés fontos momentuma, hogy ilyenkor a menetben a helyiek és a vendégek bemutathatják a családok féltve őrzött viseleteit, melyek anyáról leányra illetve apáról fiúra szállnak.  

– Igazán büszkék vagyunk arra, hogy a mintegy százötven fős menetben nemcsak a bátmonostori, hanem a szeremlei, a csávolyi bunyevác és a hercegszántói sokác is helyet kapott. Külön örömre ad okot, hogy a legkisebbek is lelkesen öltik magukra a nagymamáktól, dédiktől szeretettel rájuk szabott népi ruhácskákat. A menet nem lenne igazi lovasok, hintók és fogatok nélkül. 

Büszkék vagyunk arra, hogy megtisztelnek minket, készülnek a menetre és a legszebb lovaikat, kocsijaikat és hintóikat hozzák 

– sorolta a művelődésszervező. 

A menet után vacsora és hajnalig tartó mulatozás várta vissza a vendégeket, melyre a menetben viseletbe öltözöttek, a lovasok és segítők ingyenesen voltak hivatalosak. A vacsora telt házas volt, melyre hosszú idő óta nem volt példa, Csili Tibor és zenekara hajnalig húzta a talpalávalót. 

Horváth Ildikó örömmel hangsúlyozta: a község hálás azoknak akik tesznek a hagyományok tovább éltetéséért, azoknak a fiataloknak, akik a kezdeti előkészítő munkáktól a viseletben való vonuláson át, a vacsora tálalásáig és a hangulatfelelősségig mindenben kitűnően helytálltak.  

– Bátmonostor hisz azokban az „örök fiatalokban”, akik tudásukat, idejüket és erejüket nem kímélve mindent megtettek, hogy a monostoriak ne valljanak szégyent, csupán pár nevet kiemelve: köszönjük Szlavikovics Jánosné Ilonka, Leitermann Juci mama és Bodnárné Ilonka segítségét. A rendezvény lebonyolítása megkapta olyan példaképszerű hagyományőrzők, mint Papp Istvánné Tóni Mari és Balogh Zsóka elismerését is. Öröm volt együtt lenni, öröm volt őrizni a hagyományt, ami nem egy poros és elavult dolog, hanem sokkal inkább egy érzés, amire büszkék vagyunk, ami a szívünkben él! – fogalmazott Horváth Ildikó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában