Hagyományőrző esemény

2023.06.29. 20:30

Kenyérsütő versenyt is lesz a kunszállási aratófesztiválon

A kézi aratás hagyományait elevenítik fel július elsején, szombaton azon az aratófesztiválon, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Magyarok Kenyere Alapítvány közösen szervez a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként Kunszálláson.

Vajda Piroska

Az aratás, a kévekötés és a keresztrakás nehéz munkájába pedig bárki bekapcsolódhat

Fotó: Vajda Piroska / archív-felvétel

A hagyományőrző esemény 9 órakor kezdődik. A Radnai téren összegyűlt vendégek közösen vonulnak ki nótaszóval, lovaskocsikkal a gabonatáblához. Tíz órakor a helyszínen a plébános megáldja a gabonaföldet, a szerszámokat és az aratásban résztvevőket, majd Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője, Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, illetve Almási Roland Márk, Kunszállás polgármestere köszönti az egybegyűlteket. 

Ezt követően a gazda- és az aratóbanda megalkudnak, majd szerződést kötnek és megkezdődik az aratás. Közben az érdeklődők megismerhetik az aratáshoz köthető hiedelmeket, népszokásokat és az aratószerszámokat. Az aratás, a kévekötés és a keresztrakás nehéz munkájába pedig bárki bekapcsolódhat. 

Délben kezdődik a cséplés hagyományos cséplőgéppel Kunszálláson, a Radnai téren, a Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából. A kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyere Programhoz csatlakozva ajánlják fel a szervezők. 

A cséplést követően ebédre várják a vendégeket. Lesz birkapörkölt, házi lekváros bukta, kemencében sült kenyér. Az ételek a Kunszállási Arany Alkony Nyugdíjas Egyesület és Szász Attila közreműködésével kerülnek az arató munkások és vendégek elé. Délután a Félegyházi Citerás Duó - Csányi Istvánné és Fehér Zoltán, majd a Kereki Nótások énekelnek. Délután 4 órakor a Kuttyomfitty Társulat tréfás színházi előadását nézhetik meg az érdeklődők. Öt órakor kezdődik a kenyérsütőverseny zsűrizése, eredményhirdetése és díjazása. Az aratófesztivált 18 órakor a Sergő Zenekar koncertje, majd táncháza zárja. Mindezek mellett népi gyermekjátszótér, valamint helyi és környékbeli kézműves termelők várják portékáikkal az érdeklődőket. A kenyérsütőversenyre várják a nevezőket. A versenyen hagyományos módszerrel, házilag sütött kenyerekkel lehet nevezni. 

Fotó: Vajda Piroska / archív-felvétel

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában