Elismerés

2023.06.10. 10:57

Kecskemét tehetségeit köszöntötték a Városházán – galériával

Kitűntették Kecskemét legkiválóbb tehetségeit és három új Tehetség Nagykövetet is választottak. A Tehetségnap díjátadó ünnepséget a kecskeméti Városháza dísztermében rendezték meg.

Lizik-Varga Katalin

Elismeréseket vehettek át a tanulók

Fotó: Bús Csaba

Idén is megtartották a Kecskeméti Tehetség Napot. Engert Jakabné alpolgármester a rendezvényen elmondta, hogy segíteni kell azokat a tehetségeket, akikben van egy mélyen rejlő képesség, hogy alkotói energiáikat ki tudják bontakoztatni. Mint mondta, fontos, hogy figyeljünk a szárnyaikat bontogató kiválóságokra. Hangsúlyozta: a kiválóság ritka, csodálatos érték, csodálatos adomány.  

A Kecskeméti Tehetség Segítő Tanács ünnepi díjkiosztóján elmondták, hogy az idei évtől kezdődően a diákokat három korosztályra bontva, 5 kategóriában díjazza az önkormányzat által alapított Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács. 

A Kistehetség kategóriában ebben az évben 6 tanulót díjazott a grémium, az Ígéretes Tehetség kategóriában pedig 9 diákot. 

A Tehetséges Fiatal kategóriában idén négy 19 és 27 év közötti fiatal tehetségét ismerték el, akik kiemelkedő eredményeket értek el és elhivatottak a szakmájuk iránt.  

A Kistehetség, az Ígéretes tehetség és a Tehetséges fiatal kategóriák díjazottjait, valamint felkészítő tanáraikat Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzjutalomban is részesítette. 

Új színfolt a Kecskemét Tehetség Nagykövete cím. Olyan kecskeméti felnőtt, közéleti személyeket díjaztak, akik életpályájuk, munkájuk során kimagasló eredményeket értek el és példaképként tekintünk rájuk. Hárman vehették át nagyköveti megbízólevelüket és képviselhetik városunk tehetségeit az elkövetkező három évben: Dr. Kelemen Edit a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekosztálya főorvosa, Fülei Balázs zongoraművész és Szalai Gábor Sándor, az NB I. ezüstérmes KTE felnőtt csapatának labdarúgója, a válogatott keret tagja. 

Idén 3 kecskeméti pedagógus vehetett át Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat, amely a tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb hazai elismerés. Mészáros Katalin, a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában nyerte el a díjat. Szabó Klára, az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke, szintén „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában kapott díjat. Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese, a „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában lett díjazott.  

Az önkormányzat kitüntetéseiről szóló új rendelettel egy új díj is megjelent, a Zenit-Kecskemét Ifjúsági Díj, mely – többek között – fiatalok öntevékeny, más közösségek számára is példaértékű munkájának elismeréseként adományozható. Az idei évben a Zenit díjat a Bolyai János Gimnázium Színjátszó Műhelye kapta, melynek ünnepélyes átadásra várhatóan a Város Napján kerül majd sor. 

A Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács döntése alapján a Kistehetség díj 2023. évi győztesei: 

1. Szécsi Éva Henrietta 

Szécsi Éva Henrietta a Kecskeméti Kodály Iskola kiemelkedő tehetségű és minden évben kitűnő tanulmányi eredményt elért tanulója. Tehetsége megmutatkozik különböző kórusfesztiválokon, magyar versenyeken, zongoraversenyeken. Átlagon felüli olvasottsággal, szókinccsel rendelkezik. Országos és helyi versmondó versenyen rendre az élen végez, ugyanígy az anyanyelvi versenyeken is. A Bács-Kiskun megyei zongoristák találkozóján kiemelt nívódíjat és különdíjat kapott. Felkészítő tanára: Bartáné Molnár Anikó. 

2. Kis Roland 

Kis Roland 3 éve kezdett atletizálni a KESI-KARC színeiben U14 korosztályban. Első versenyidényében második helyezést szerzett. Egyéni számban vezette a magyar ranglistát 60 és 80 méter gátfutásban és ötösugrásban. Első évesként második lett 100 méter gátfutásban, és képviselte hazánkat és Kecskemétet a válogatott viadalon. Az idei évben Magyar Grand Slam-et ért el fedett pályán, amit eddig még csak neki sikerült az országban. A KESI-KARC U-6-os korosztály 4x100 m váltójával is megnyerték a korosztályos bajnokságot. Edzője: Juhász István 

3. Rácz Jázmin 

Rácz Jázmin a Katona József Gimnázium 7. osztályos tanulója. Az iskolai és a városi színjátszó műhely egyik reménysége. Fiatal kora ellenére széles színészi eszköztárral rendelkezik, lenyűgöző természetességgel formálja szerepeit. 

A vármegyei gyermekszínjátszó fesztiválon különdíjat nyert. Felkészítő tanára: Tóth Ákos Károly. 

4. Várnagy Nimród Zsolt 

A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kadafalvi Általános Iskolájának tanulója, aki 8 éve folyamatos versenyzéssel és kiemelkedő tanulmányi eredménnyel büszkélkedhet iskolájában. Az elmúlt években az Országos Vadászati Online vetélkedő 8 és 14. helyezettje, az Országos Honismereti Tanulmányi Verseny országos 4. helyezettje, a TIT Körösök Vidéke Egyesület Országos Történelem versenyének 1. helyezettje. Kitűnő tanulmányi eredménye mellett példamutató magatartása az iskola büszkeségei közé emelte. Felkészítő tanára: Bitó László  

5. Szelei Mózes 

A Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola tanulója. Nagyszerű kiállása, orgánuma és előadókészsége van. Az elmúlt években a Regősök húrján szavalóversenyen bronz minősítést, a Városi Petőfi szavalóversenyen 1. és 3. helyezést, a Nemes Nagy Ágnes városi szavalóversenyen 2. helyezést, a Móricz Zsigmond felolvasóverseny városi és megyei versenyén is 2. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Gyergyádesz Lászlóné 

6. Végh Adrienn 

A Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola 8. osztályos tanulója, nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredmény, példás magatartás és szorgalom, valamint kiemelkedő közösségi tevékenység jellemzi. Komplex tehetség, hiszen több területen is kimagasló eredményt tudott elérni: atlétika és kézilabda sportágakban, az anyanyelvi, természettudományos, és művészeti versenyeken egyaránt.  

Felkészítő tanára: Szerezla Petronella 

Ígéretes Tehetség Díjat vehetett át: 

1. Gyenes Károly 

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 9. évfolyamos tanulója. Az idei tanévben számos matematika, illetve fizika verseny nemzetközi, országos és megyei dobogós helyezettje. Első helyezett a nemzetközi és két országos matematika versenyen is, a Budó Ágoston fizika versenyen. További dobogós helyezései voltak a Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaversenyen, a Szakács Jenő Fizikaversenyen, a Zrínyi Ilona matematikaversenyen, a Bolyai Matematikaversenyen. Felkészítő tanárai: Halász Alexandra, Szittyai István 

2. Nagy Korina Vanda 

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 10. évfolyamos tanulója. Az elmúlt tanévhez hasonlóan az idei évben is beválogatták az Európai Lány Informatikai Olimpia verseny magyar programozó csapatába. Júliusban Svédországban lesz az európai döntő. Az elmúlt évi törökországi versenyen bronzérmet szerzett 44 ország legjobb lány programozói között. Az informatika mellett első helyezést ért el megyei fizika és matematika versenyen is, World Robot Olympiad szegedi regionális döntőjén, és további helyezéseket szerzett matematika és fizika országos versenyeken. Felkészítő tanárai: Reiterné Makra Zsuzsanna, Bakk János, Krett György és Kiss Róbert 

3. Andrási Szabolcs 

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Technikumának 11. osztályos tanulója, aki végig kitűnő tanulmányi eredményt ért el a két tanítási nyelvű osztályban. Általános és szakmai felsőfokú nyelvvizsgát szerzett angol nyelvből. Az idei Országos Közgazdasági Diákolimpián az 1. helyen végzett, így ő képviselheti hazánkat a pozsonyi nemzetközi döntőn. Szakmájában elhivatott, tudatosan készül a közgazdasági pályára. Felkészítő tanárai: Pintérné Szabó Terézia, Nagy-Tóth Ildikó, Horváth Attiláné 

4. Kerekes Alíz 

A Katedra Általános Iskola, Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium 10. osztályos művészeti tagozatos tanulója, akihez a grafika áll a legközelebb, de nyitott más művészeti ágakra is. Néhány éve az írásban is megtalálta önmagát. A Marysol Könyvkiadó Cseresznyevirágzás pályázatán kiválasztották Eltemetett érzés című novelláját. Másik díjazott pszichológiai témájú novellája a Kettőség címet viseli. 2023-ban különdíjas lett az Alapítvány a ’48-as hősökért által hirdetett rajzpályázaton. Felkészítő tanára: Papp Zoltán. 

5. Balogh Lili 

Balogh Lili a Kecskeméti Kodály Iskola 11. évfolyamos tanulója, a zeneművészeti szakgimnázium magánének szakos növendéke. Kisgyermek kora óta elhivatottan készül énekesi pályájára. Hosszú ideje aktív tagja az Aurin Leánykarnak, ahol rendszeresen vállal szólista szerepet is. Fellép városi ünnepségeken, legutóbb a Nemzeti Összetartozás Napján hallhatta őt a közönség. A VII. Veszprémi Klasszikus Magánének versenyen idén II. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Mudrák Mariann 

6. Ittzés Ágnes 

Hét éves korában jelentkezett a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolába. 9 éves korában a szabadiskola építész osztályának növendéke lett, ahol feltűnt kreativitásával, egyéni munkamódszereivel, eredeti hangjával, ötleteivel. Több formai tervezése építész szaklapokban is megállná a helyét. Egyaránt otthonosan mozog az építész gondolkodásában, a legváltozatosabb anyagokkal történő modellezésben, festésben, rajzban. Tanárai szerint ígéretes művészi életút előtt áll. Felkészítő tanárai: Vass-Eysen Ervin, Bruncsák András. 

7. Jászberényi Balázs 

Jászberényi Balázs, a Katona József Gimnázium 12. osztályos tanulója, szorgalmasan készül a dráma érettségire. Színházi szakmára készül, erre fókuszál minden erejével. Lelkesen és örömmel tanulja a színészmesterséget. Az idei Országos Diákszínjátszó Találkozón elnyerte a legjobb férfi színésznek járó díjat. Versmondásával rendezvényeken szerepel, és versenyeken is megméretteti magát. Tavasszal bejutott a Nemzeti József Attila Versmondó Verseny döntőjébe, ahol országos második helyezést ért el. Az országos Kazinczy versenyen pedig Különdíjban részesült. Felkészítő tanára: Orbán Edit 

8. Sinka Pálinkás Szofi  

A 15 éves Szofi mindene a kosárlabda és ezt sikerei is igazolják. A korosztályos válogatottal 2022-ben megnyerte az Olimpiai Reménységek Tornáját, valamint az U16-os nemzeti csapattal az Európai Ifjúsági Olimpián bronzérmet szereztek. A Kecskeméti Református Gimnáziumba jár. A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián az elmúlt évek egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon. Eddigi karrierjének megkoronázása, hogy leigazolta Magyarország legjobb női kosárlabdaklubja, az Euroliga-győztes Sopron. A következő szezontól a soproni Akadémián folytatja pályafutását. Edzője: Halmai Gábor 

9. Kajtár Mátyás 

A Score-Goal Kecskemét Futsal játékosa, U17-es csapatával országos bajnok. A Magyar Junior futsal férfi válogatott kerettagja. A válogatottal Európa bajnoki 2. helyezést értek el. 2023-ban pedig az Év felfedezettje díjat nyerte el. A mindennapos edzések, hétvégi versenyek mellett tanulmányi eredményére is odafigyel. Felkészítő tanára: Bodnár István Aurél 

Tehetséges Fiatal Díjat vehetett át:  

1. Szakali Benedek 

A Bányai Júlia Gimnáziumban érettségizett kitűnő bizonyítvánnyal 2018-ban. A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Pályázat Ösztöndíjasa volt. A Budapesti Műszaki Egyetemen mechatronikai mérnök BSC diplomát szerzett. Jelenleg párhuzamosan végzi a Budapesti Műszaki Egyetemen az Űrmérnök MSC szakot és a Szegedi Egyetemen a fizika szakot. Emellett egy info- és rádiókommunikációs fejlesztésekkel foglalkozó magyar cég programfejlesztője. Aktív szerepet vállal a közoktatás legnagyobb nemzetközi robotika versenyének nemzetközi zsűrijében.  

2. Ficsór István Dávid 

Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem harmadéves matematika-kémia szakos hallgatója, aki középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Református Gimnáziumban végezte. Megannyi kémia versenyen állhatott dobogóra, mégis a legjelentősebb eredménye, hogy 2020-ban egyike volt azon tanulóknak, kik Magyarországot képviselték a Kémia Olimpián, ahol bronzérmet szerzett. Munkáját mindenkor jellemezte az igényesség, a pontosság, a tantárgy iránti tisztlelet és alázat. 

3. Szabó Richárd 

Nemcsak kiváló szerszámkészítő szakember, de elismert oktató is a Mercedes-Benz gyárban. 2016-ban megnyerte szakmájában a Szakmasztár verseny. Azóta szakmai oktatást végez a kecskeméti duális képzés keretében, és tanulói rendkívüli eredményeket érnek el. Büszkesége az iskolának, a városnak és a cégnek. Diákjait is úgy készíti fel, hogy az ország legjobbjai legyenek. 

4. Blaszák Lilla 

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának kiemelkedő tanulmányi eredményű gépészmérnök hallgatója. 10 évesen ismerkedett meg az uszonyúszással és azóta is kitartott a sportág mellett. A Bácsvíz KVSC sportolója, az elmúlt 8 év során számos Európa és Világbajnokságon, Világjátékokon és Egyetemi Európabajnokságon képviselte Magyarországot, Kecskemétet és az egyetemet, legtöbbször győztesként és dobogós helyezettként. Idén Felnőtt Magyar Bajnoki címet szerzett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában