Avatóünnepség

2023.06.28. 19:40

Határőr emlékszoba nyílt a halasi rendőrségen – galériával

Szent László ünnepén hivatalosan is megnyílt Kiskunhalason, az egykori Határőr Igazgatóság Mártírok úti helyén, a jelenlegi rendőrségi bázison, ahol a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség székhelye is található, a Fráter Sándor Rendészeti Emlékszoba. Az emlékszoba kialakítására a Határőr Kultúráért Alapítványt kérte fel dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Pozsgai Ákos

Az emlékszobát dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője avatta fel

Fotó: Határőr Kultúráért Alapítvány

Kedden délelőtt rendezték meg a Szent László határőrnapi megemlékezést Kiskunhalason. A határőrség évtizedeken át meghatározó szerepet töltött be a dél-alföldi mezőváros életében, ahol előbb a Kiskunhalasi Határőr Kerület, majd a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság központja működött. A város központjában pedig a Határőr Dózsa Sportegyesületnek is helyet adó lovasbázis, ahol szintén évtizedeken át képeztek rendőr és határőr szolgálatra lovakat, a hazai lovasversenyek egyik kiemelt bázisa is volt, ahogy ma is fontos szerepet játszik a lovaspark a nemzeti és nemzetközi lovassport életében.

Alig volt olyan család a városban, amely valamilyen módon ne kapcsolódott volna a határőrséghez. Ugyan 2007 óta hivatalosan megszűnt a határőrség, azonban a határőr hagyományok nem tűntek el a városból. A határőrségnek állít emléket a határőrnapon a Mártírok úti bázison kialakított és ünnepélyes keretek között felavatott Fráter Sándor Rendészeti Emlékszoba, ahol az egykori alezredes személyes gyűjteményét állították ki, valamint a határőrségnél rendszeresített eszközöket, egyenruhák, használati tárgyakat. Fráter Sándor alezredes egyik meghatározó személyisége volt a határőrségnek és a halasi lovassportnak.

Az avatóünnepségen jelen volt Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, az emlékszobát dr. Gulyás Zsolt dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője avatta fel. 

A kiállított gyűjteményt a Határőr Kultúráért Alapítvány vette gondozásba, az alapítvány elnöke, Vajlok László elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy az ország több pontján is legyen ilyen csapatmúzeum, ahol megőrzik és ápolják a határőr hagyományokat. A későbbiek során a tárlat további, még feldolgozásra és karbantartásra váró tárgyakkal bővül majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában