KNPI

2023.06.11. 11:37

Hatalmas partifecske-kolónia alakult ki Sükösdön – videóval

Egy homokbánya frissen megbontott partfalát teljesen birtokba vették és belakták a partifecskék Sükösd határában. A napokban több mint ezer példányt gyűrűztek meg közülük – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

A telepen 2100 költőüreget számoltak meg

Forrás: knp.hu

Fotó: Kiss Mónika

A partifecskék viszonylag későn, áprilisban térnek vissza afrikai telelőhelyeikről. Ha fészkelésre alkalmas homokfalat találnak, ott szívesen megtelepednek. A sükösdi homokbánya kora tavasszal megbontott fala is hívogató volt számukra, hamarosan „szitává lyuggatták” az apró madarak az 50-120 cm mélyre vájt költőüregeikkel. A környékbeli madarászok 2100 költőüreget számoltak meg, így most jelenleg ez a legnagyobb ismert partifecske-kolónia a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) működési területén – olvasható a knp.hu oldalon megjelent beszámolóban.

Tamás Ádám, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető sikeres egyeztetésről számolt be a homokbánya tulajdonosával, a Na-Turfa Kft-vel, akik pozitívan és együttműködően álltak hozzá a megkereséshez. A védett partifecskék zavartalan költésének biztosítása érdekében augusztusig leállították a bányának ezen a részén a homok kitermelését.

Sükösdön 1145 partifecskét gyűrűztek meg 2023. június 3-4-én
Fotó: Kiss Mónika / Forrás: knp.hu

Mint azt a knp.hu oldalon írták: az olyan hosszú távú vonuló madarak, mint például a partifecske egyedszáma sajnos egyre csökken nem csak Magyarországon, de egész Európában. A telelőhelyeken, a vonulás során, majd a fészkelőhelyeken is számos veszélynek vannak kitéve. Hazánkban a természetes fészkelőhelyek eltűnése, valamint a telepek zavarása és tönkretétele a legfőbb probléma.

A faj viselkedésével és vonulásával kapcsolatban sok kérdés vár még megválaszolásra. Éppen ezért a Felső-Bácskában és a szomszédos Alsó-Duna-völgyben már több mint 20 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése. A szakemberek többek között arra próbálnak választ kapni, hogy milyen arányban térnek vissza a hosszú és veszélyes vándorútról, mekkora az átmozgás a telepek között költési időben, valamint hogy az egyes példányok mindig ugyanarra a telepre térnek-e vissza vagy akár távolabbi költőhelyet is választanak?

Sükösdön több szervezet összefogásában valósult meg 1145 partifecske gyűrűzése június első hétvégéjén. Ahogy az elmúlt években, úgy most is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület és a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület munkatársai, önkéntesei vettek részt az akcióban.

 Tamás Ádám arról is beszámolt, hogy Sükösdön is több gyűrűs példányt fogtak vissza a két nap gyűrűzései során. Volt olyan, amelyiket Szerbiában, míg mást Nagykarácsonyban, Sumonyban vagy éppen Mocsán gyűrűztek a korábbi években vagy csak éppen pár nappal korábban. Ez mutatja, hogy elég nagy területen derítik fel az egyedek a fészkelésre alkalmas helyeket, valamint van átjárás a telepek között – olvasható a KNPI hivatalos oldalán.

A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában