Baon podcast

2023.05.12. 15:58

Talmácsi Gábor: mindannyian javíthatunk a közlekedési kultúrán – podcast

Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motoros volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége pénteken, aki a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából beszélt. A motorversenyző a hazai közlekedési kultúráról beszélt és néhány jó tanácsot is megfogalmazott annak javítása érdekében.

Horváth Péter

Talmácsi Gábor

Forrás: Mediaworks / archív-felvétel

Május 11 a Közlekedési kultúra napja, és az ezzel kapcsolatos kampány a mindennapokban a kulturált közlekedésre hívja fel a figyelmet a közutakon. A Bíró József által kilencedik éve indult kezdeményezéshez a Közlekedéstudományi Intézet koordinálásával közel 100 partner csatlakozott, több kisebb-nagyobb, közlekedéssel foglalkozó egyesület, valamint Talmácsi Gábor motoros világbajnok is részt vesz a programban.   

Talmácsi Gábor elmondta, hogy a Közlekedési Kultúra Napja arra hivatott, hogy a közlekedők figyeljenek oda egymásra, kulturáltan vegyenek részt a forgalomban és mindenki tegyen egy kicsit a jó közlekedési morál kialakulásáért – és nem mellesleg mindenki épségben érje el úti célját.

A motorversenyző elmondta, hogy közlekedési kultúrában van hova fejlődnie hazánknak, de azt is hozzátette, hogy nem feltétlenül érdemes más közlekedési kultúrájú országokhoz hasonlítani magunkat, ellenben a jó példákat érdemes átvenni. Ilyen például az, amikor időben indulunk el célunkhoz, ami segít megelőzni a kapkodást, vagy nem mobilozunk vezetés közben. Arra felhívta a figyelmet, hogy ha valaki szeretné kielégíteni a sebesség iránti vágyát, azt mindenképpen versenypályán és ne a közúton tegye, erre számos lehetőség kínálkozik. A motorosok számára javasolta a vezetéstechnikai tréningen való részvételt, ami segít abban, hogy megfelelően és biztonságosan tudják kezelni a nagymotort. Ezt egyébként érdemes már gyerekkorban elkezdeni a megfelelő kerékpáros, majd motoros oktatással.

A világbajnok hangsúlyozta: a közlekedési kultúra javulása egyéni döntések összeadódásán múlik, és a nehéz közlekedési helyzetek előfordulása esetén is inkább a párbeszédet, semmint az agresszív magatartást érdemes megoldásként választani. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában