Magyar Vöröskereszt

2023.05.18. 16:56

Kiskőrösön tartották a vármegyei elsősegélynyújtó versenyt – galériákkal

Kiskőrös adott otthont csütörtök délelőtt a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyének vármegyei fordulójának, ahonnan a Hartai Általános Iskola, középiskolai kategóriában a bajai Szentlászló ÁMK, valamint a felnőttek közül a kiskőrösiek csapata jutott tovább az országos versenyre. A versenyt megelőzően a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold Mozgalom világnapjához kapcsolódó ünnepségen kitüntetéseket és elismeréseket adtak át.

Pozsgai Ákos

Hartai és bajai iskolások jutottak be az országos döntőbe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az országos elsősegélynyújtó verseny vármegyei fordulójára a területi versenyeken első helyezést elért nyolc csapat érkezett a kiskőrösi megméretésre. Baleseti sérültek, csecsemők, felnőtt betegek ellátását kellett bemutatnia a versenyzőknek, valamint a Magyar Vöröskereszttel kapcsolatos teszteket kitölteniük és elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdéssorra választ adni. Háromfős versenybíróság felügyelte a megméretés szabályosságát, az egyes versenyhelyszíneken, ahol baleseti sérülteket, betegeket kellett ellátni, mentőtisztek voltak a helyszínbírók − mondta el Lipóthné Komjáti Andrea, a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének igazgatója.

A vármegyei fordulóról a Hartai Általános Iskola, középiskolás kategóriában a Bajai Szent László Általános Művelődési Központ, felnőtt kategóriában pedig a kiskőrösi csapat jutott be a szeptemberben, Szolnokon megrendezésre kerülő országos versenyre, ahol Bács-Kiskunt képviselik.  

A körülbelül 100 millió önkéntesből, tagból és szervezőből álló Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom világnapjához kapcsolódóan – amelyet az alapító, Jean Henri Dunant születésnapján, május 8-án tartanak – a Petőfi Sándor Művelődési Házban ünnepséget tartottak.

– Azoknak a bátorságát és teljesítményét, azon önkénteseknek és vöröskeresztes dolgozóknak, akik életmentő és életet megváltoztató cselekedeteikkel igazolják elkötelezettségüket az emberiség felé – hangoztatta Lipóthné Komjáti Andrea. A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének igazgatója kitüntetéseket és elismeréseket adott át azoknak a munkatársaknak, önkénteseknek és támogatóknak, akik Bács-Kiskunban segítik a Vöröskereszt munkáját huzamos idők óta.

Vöröskeresztes Tevékenységéért Kitüntetés Bronzfokozatát kapta Csáki Györgyné, a Vöröskereszt pirtói alapszervezetének titkára, aki 1998 óta segíti a szervezetet. A rendezvényeken, az adományok gyűjtésében és szétosztásában aktívan részt vesz.

Vöröskeresztes Tevékenységéért Kitüntetés Aranyfokozatát kapta a kiskőrösi Klászkóné Mészáros Zsuzsanna biológia-földrajz szakos tanár, aki munkahelyén létrehozta az iskolai-tanári Vöröskereszt alapszervezetet, számos egészségügyi, ismeretterjesztő programot szervezett a diákok számára, korábban területi, később városi elnökként is aktívan részt vesz a Vöröskereszt munkájában.

Kiemelkedő Oktatási Tevékenységért Kitüntetésben részesült Bogáromi Ágnes, Páhi védőnője, aki hosszú évek óta aktív önkéntesként szervezi a település véradásait, segíti a Vöröskereszt szociális tevékenységét.

Elismerő oklevelet kapott Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységéért Lipóth Luca, aki 2017 óta aktívan részt vesz a Vöröskereszt megyei ifjúsági tevékenységében. Közreműködik a megyei versenyek, katasztrófavédelmi gyakorlatok, falunapok lebonyolításában. 2021 óta a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének Ifjúsági elnöke.

Az Év Médiatámogatója díjat a Halasmédia kapta azért, mert a Kiskunhalasi Területi Vöröskereszt munkáját népszerűsíti és hírt ad róla.

Az ünnepség és a verseny résztvevőit köszöntötte Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is, aki úgy fogalmazott, hogy végtelen nagy öröm és megtiszteltetés a számukra, hogy Petőfi Sándor szülővárosát választották a rendezvény helyszínéül. A Vöröskeresztet nélkülözhetetlennek nevezte Kiskőrös életében is, amely egy nagyon megbízható szervezet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában