Ízletes ételek

2023.05.15. 17:00

Harmincegy bográcsban főttek a finomságok a kereki majálison – galériával

Nagyszabású gasztro-kulturális fesztivált tartottak szombaton, Kerekegyházán. A majális legkiemelkedőbb eseménye idén is a bográcsos ételek főzőversenye volt.

Gulyás Sándor

Arany fokozattal gazdagodott a Kereki postások csapata

Fotó: Gulyás Sándor

Nagy érdeklődés mellett zajlott a ma már hagyományosnak számító bográcsos főzőverseny Kerekegyházán, ahol harmincegy helyi és környékbeli profi és amatőr szakács mérettette meg magát. A versenyre a helyi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. A osztályos tanulói is beneveztek.

– Azt gondoltuk, hogy ez egy nagyon jó közösségépítő tevékenység. A gyermekekkel csülkös bablevest főztünk. Azért választottuk ezt az ételt, mert diákjaink is részt tudnak vállalni a munkában, például a csipetke készítésben, a zöldségpucolásban. Az ételt a gyermekszájnak megfelelően ízesítjük – fogalmazott Dorcsákné Csőszi Barbara tanárnő, a Kereki Kiskalózok csapatvezetője.

A szakácsok között akadtak profik is, mint például a kunbaracsi Csík Mihály, aki negyven évig volt a honvéd kórház szakácsa.

– Babgulyást készítünk Sziráki István barátommal. Először a zöldségeket dinszteltük meg, majd paprikát, paradicsomot, krumplit teszünk bele. Amikor összefőnek az alapanyagok, csinálunk egy szép világos barna rántást, és megfelelően ízesítjük – ismertette a babgulyás elkészítési módját Csík Mihály.

A finomságokat az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend tagjai bírálták el, a zsűri elnöke Bene Sándor főkancellár volt. A szakemberek értékelése szerint idén nagyon sok kiváló ízt kóstolhattak. A zsűri bronz, ezüst és aranyérmekkel ismerte el a szakácsok teljesítményét. A megmérettetést, immáron ötödik alkalommal süteménysütő verseny is színesítette, ahol ugyancsak érmekkel minősítették az édességek készítőit.

– Kiválóak voltak az ételek. A tájegységre jellemző ízeket kóstolhattunk. A sütemények nagy része házias jellegű volt, nem uralkodott el rajtuk az édes íz. A rendezvény úgy gondolom elérte célját – foglalta össze tapasztalatait Bene Sándor.

Arany fokozattal gazdagodott a Kereki Nótások csapat
Fotó: Gulyás Sándor

Bográcsos főzőversenyen a zsűri különdíját a Kormányablakosok csapata (Bográcsos babgulyás füstölt csülökkel) érdemelte ki. A polgármesteri díjat Gábor Imre Családi Csoport (tyúkzúza pörkölt kakaslegjavával), az alapítói díjat Hivatali dolgozók csapata (marhapörkölt) érdemelte ki. Arany fokozattal gazdagodott Kövecses Autószervíz (rackajuh pörkölt), Kereki postások (Székely káposzta), Kereki Nótások (birkapörkölt), Dózsa Vadásztársaság (halászlé) gárdája. Ezen felül kiosztásra került 10 ezüst és 11 bronz érem került kiosztásra.

A süteménysütő versenyen a polgármesteri díjat a Kereki Kiskalózok kapták
Fotó: Gulyás Sándor

A süteménysütő versenyen a zsűri díját Szurok Klaudia (mákosguba torta) kapta. A polgármesteri díj bitokosa a Kereki Kiskalózok (kürtős kalács) csapata lett. Arany fokozatot ért el Kisné Mándity Dóra (Kereki epres habos), Flaiszné Szabó Gyöngyi (zserbó), Sutus Henrietta (almás pudingos). Ezen felül kiosztásra került 7 ezüst és 10 bronz érem is. A díjakat dr. Salacz László országgyűlési képviselő és dr. Kelemen Márk polgármester, valamint a zsűri tagjai adták át.

– A rendezvény a bográcsos főzőversennyel indult tizenkét évvel ezelőtt Domján István kezdeményezésre, ami mára városi szintű majálissá nőtte ki magát. Évről évre arra törekszünk, hogy érdekesebbé, színesebbé tegyük a közösségépítést szolgáló programot – emelte ki dr. Kelemen Márk Kerekegyháza polgármestere.

 

Igazi sztárpadé volt

A kereki majális bővelkedett a jobbnál jobb programokban. A nap folyamán helyi és országosan ismert előadók léptek színpadra. Jó ebédhez szólt a nóta Lakatos Dórival, a hangulatról a helyi előadók mellett Dézsenyi Zsófi, Kohautek Csaba, Sipos F. Tamás gondoskodott. A művelődési házban Ziegler Németh Ferenc festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában