Ballagás

2023.05.05. 15:21

Elballagtak a bajai MNÁMK végzősei – galériával

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ (MNÁMK) végzősei május 3-án, szerdán elballagtak.

Márton Anna

Elballagtak a bajai diákok

Fotó: Márton Anna

– Már akkor magával ragadott a MNÁMK, amikor általános iskolásként eljöttem a nyílt napra. Beiratkoztunk, majd nemsokára megérkezett a pandémia. Alkalmazkodnunk kellett a váratlan körülményekhez, de ezzel együtt is azt mondom: tanulmányaink során olyan tudásra tettünk szert, amelynek birtokában bátran vághatunk neki céljaink megvalósításának – mondta el Péter Domokos Balázs végzős tanuló.

Sándorfi Anna a 12. évfolyam nevében német nyelven osztotta meg gondolatait a gyönyörűen feldíszített, zsúfolásig megtelt sportcsarnok közönségével. Anna felidézte a MNÁMK-ban töltött időszak szép emlékeit, a közös kirándulásokat, projekteket, iskolai rendezvényeket, sportversenyeket.

– Vegyes érzelmekkel állok most a mikrofon előtt. Egyrészt örülök annak, hogy versenyképes nyelvtudást szerezve eljutottam idáig, ugyanakkor szomorú vagyok azért, mert itt kell hagynom ezt az iskolát. Sokunknak második otthona volt a MNÁMK. Hiányoznak majd a baráti közösségek, a megszokott arcok. Köszönet mindenért tanárainknak – fogalmazott a végzős diák.

Szauter Terézia főigazgató azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy tavasszal az orgona virágzása számára két szép ünnepet is jelez: anyák napja és a ballagás közeledtét.

– Iskolánk egyik legszebb ünnepe, nagyszerű hagyománya a ballagás. 38 évvel ezelőtt én is a bajai német gimnázium ballagó diákja voltam. Az igazgatói beszédet Kőszegi Henrik tartotta, akit nagy tisztelettel köszöntök ma körünkben. Talán nem haragszik meg rám, ha azt mondom, arra már nem emlékszem, hogy pontosan miről szóltak a mondatai, de a közösséghez tartozás nagyszerű érzése a mai napig megmaradt bennem. Nagy öröm számomra, hogy ennek az időszaknak egy másik nagy egyénisége is itt van ma velünk – fogalmazott a főigazgató. A továbbiakban köszöntötte Striegl Istvánt, a kollégium egykori igazgatóját is. Az, hogy mindketten megtisztelték jelenlétükkel az eseményt, a főigazgatót megerősíti abban, hogy jó a MNÁMK közösségéhez tartozni. Reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva a ma ballagók is hasonló érzésekkel emlékeznek majd az itt töltött időszakra.

Peter Stübler, a MNÁMK német igazgatója arról beszélt, hogy ez a nap fontos mérföldkő a végzős diákok életében.

– Ma voltak az utolsó tanítási óráitok, méghozzá virágokkal dekorált osztálytermekben. Biztosan mindenki felidézett magában számtalan szép emléket barátságokról, rendezvényekről, kirándulásokról. Ezek az emlékek az idő múlásával még szebbek lesznek. A búcsúzás nem könnyű. Bízom abban, hogy az intézményben megszerzett tudással mindannyian megtaláljátok majd számításaitokat, és eléritek céljaitokat az életben. Sok sikert kívánok, de ne feledjétek: a MNÁMK ajtói mindig nyitva állnak előttetek – fogalmazott Peter Stübler.

A beszédeket követően jutalmak, díjak átadására került sor. Az Alumni, azaz az intézmény volt tanárai és diákjai által létrehozott díjat kapta Csicsa Jázmin, Kelemen Kata és Schaffer Ákos. A Kiváló tanuló díjat Schwarcz Korinnának ítélte a tantestület, a Jó tanuló, jó sportoló oklevelet Varga László vette át. Közösségi munkáért Piricsi Richárd részesült elismerésben, a Szakmai díjat az idei évben Hodovány Tamara kapta. Az Iskolavezetés díja elismerésben Sándorfi Anna részesült. Baja Megyei Jogú Város képviselő-testülete az Év diákja kitüntető címmel Sándorfi Annát és Varga Lászlót jutalmazta. A MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumi díját és a vele járó százezer forint pénzjutalmat Csicsa Bettina érdemelte ki, a díjat Csubákné Besesek Andrea elnökhelyettes, önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) adta át.

A ballagásról természetesen az ünnepi műsor sem hiányzott. A két műsorvezető – Mihálovits Zsófia és Gebei Bálint – németül és magyarul is köszöntötte a megjelent vendégeket, szülőket, hozzátartozókat, pedagógusokat, majd egy sor kiváló produkciót konferáltak fel. Szauer Panna Hermann Hesse Stufen című versét mondta el, majd az iskola kórusának előadásában hallhatták az Irischer Segenwunsch című, hagyományos ír népdalfeldolgozást. Ezt követően az intézmény felnőtt kórusa énekelt egy német népdalt, Schön ist die Jugend címmel. A kórusokat Kovács Andrásné és Katharina Schaidt vezette, harmonikán kísért Emmert József. A tanári kamarakórus Ölvezcky Emma és Lex Orsolya Ad Astra szerzeményével adott útravalót a ballagó diákoknak. Zongorázott Ölveczky Emma, a tanári kamarakórust egykori MNÁMK-os diákként Lex Orsolya kísérte. Kárpáti Milla zongorajátékát is megcsodálhatták. Kósa Dávid Infinite Distance című etűdjét adta elő.

A Pokolgép slágerének feldolgozását Hamvas Ruben, Teleki Kevin és Kincs János játszotta, hatalmas sikerrel. A műsort szintén művészi minőséget képviselve a Konyha Együttes Százszor visszajátszott című dalával a Kollégiumi Zenekar zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában