Egészségügy-fejlesztés

2023.05.10. 14:23

Átadták az egynapos sebészet épületét Kecskeméten – galériával, videóval

Szerdán átadták a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az új, kétszintes, egynapos sebészeti ellátást biztosító egységet. A nettó 2,146 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósult, 2890 négyzetméter alapterületű létesítményben már április eleje óta folynak a beavatkozások. Az Egynapos Sebészeti Épületben tervezetten havi 600 műtétet végeznek. A beruházás része az országos egynapos sebészeti hálózat kiépítésének.

Horváth Péter

Dr. Gondos Miklós főigazgató bemutatta az eszközöket

Fotó: Bús Csaba

Az egyedülálló zöldmezős beruházással megvalósult, kecskeméti, Nyíri úti telephelyen található új egynapos sebészetet „Aktív fekvőbeteg ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” című EFOP projekt közel 11 milliárd forintos országos hálózat fejlesztésének részeként létesítették.

Az épületben három műtő és 19 betegszoba található 36 férőhellyel, és számos kiszolgáló helyiséggel. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott.

Az egynapos sebészet speciális, a több napos kórházi kezelést kiváltó beavatkozást jelent, amit olyan esetekben alkalmaznak, melyek 24 óránál rövidebb ellátási időt igényelnek. Az új épületben az első beavatkozást április 4-én végezték. A most átadott komplexum azért nagy előrelépés, mert a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban jelenleg is közel 1000 műtétet végeznek el havonta egynapos sebészeti ellátás keretén belül, mely eddig részben az aktív fekvőbeteg ellátást, illetve annak műtőkapacitását terhelte. Tervezetten az új Egynapos Sebészeti Épületben havonta 600 műtétet végeznek. Az újonnan átadott központ lehetőséget optimalizálja a kórház működését, hiszen csaknem az összes egynapos beavatkozásnak képes helyet adni, így tehermentesítve a fekvőbetegellátást. Ennek a modern ellátó egységnek köszönhetően felszabadult központi műtő kapacitás lehetővé teszi a várólisták csökkentését, illetve a sürgősségi operatív feladatok ellátásának javítását.

Az országos hálózat kiépítése során 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 18 helyszínen pedig eszközbeszerzéssel.

Az egynapos sebészeti hálózat hozzájárul ahhoz, hogy az úgynevezett minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak a betegek. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, traumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végeznek az új egységben.

Lengyel László, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az átadó ünnepség tökéletesen illeszkedik a kórház történetéhez: egy újabb lépés, mellyel az intézmény hatékonyabbá és korszerűbbé válik, hiszen az egynapos sebészeti eljárások sok szakterületen váltják ki a hagyományos fekvőbeteg ellátásokat és nyújtanak biztonságosabb, korszerűbb és gyorsabb gyógyulást az emberek számára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az átadás nem önálló esemény, hanem egy az egynapos sebészeti hálózat komplex folyamatának része.

Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság ápolásügyi koordinációs igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy már 1993-ban elindultak az egynapos sebészeti ellátások. Az elmúlt 20 év tapasztalataiból látható, hogy itt sokkal nagyobb a mozgástér a műtétek tervezett időpontjának meghatározásában, kevesebb a fájdalom, kisebb a komplikáció esélye. Dr. Gondos Miklós főigazgató elmondta, hogy az egy hónapos tesztüzem tapasztalatai alapján elmondható, hogy jól működik az új egynapos sebészet, és e beavatkozási mód fontosságát hangsúlyozta a várolisták csökkentésének vonatkozásában. Hozzátette, hogy a sebészet fejlődésével folyamatosan bővül azon beavatkozások köre, melyek egynapos keretek között elvégezhetők.

A köszöntők után a felszólalók elvágták a nemzetiszín szalagot, majd a főigazgató, és az egység vezetője, dr. Horváth Zsolt orvosigazgató körbevezette az épületben a jelenlévőket.

Az eseményen a kórház Medrigál kórusa működött közre és mások mellett jelen volt dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.
 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában