Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

2023.04.03. 19:58

Kedden megkezdi működését az egynapos sebészet Kecskeméten – galériával

Április 4-én, kedden megkezdi működését az egynapos sebészeti ellátást biztosító egység Kecskeméten.

Sebestyén Hajnalka

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által megvalósított fejlesztés keretében a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti, Nyíri úti telephelyén egy új, kétszintes, 2890 négyzetméteres egynapos sebészeti ellátást biztosító egység épült fel. A beruházás része az országos hálózatban megvalósult projektnek. Az „Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” című európai uniós, vissza nem térítendő támogatással az ország 17 fekvőbeteg-ellátó intézményében közel 11 milliárd forintos, a legtöbb esetben kivitelezéssel és eszközbeszerzéssel együtt megvalósuló fejlesztés történik − olvasható a kórház közleményében.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti, Nyíri úti telephelyén felépült új épületben három műtő, összesen 36 férőhellyel 19 betegszoba és számos kiszolgáló helyiség létesült, mely kiváltja az ideiglenesen a Repülőkórházban működő egynapos sebészetet. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott

Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során olyan különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris, önálló, egynapos egységek kialakítása történik, amelyekben az egynapos ellátásba bevont szakmák betegei a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, traumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidülhet a kórházban eltöltött idő.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában