Kecskemét / galériával

2020.02.13. 17:30

Újabb épületekkel bővülhet a megyei kórház

Dr. Svébis Mihály megyei kórház főigazgató volt a vendége a Jakabszállási Népfőiskola szerdai rendezvényének. Mesélt a kórház múltjáról, jelenéről és fejlesztési terveiről. Előadása végén a jakabiak feltehették kérdéseiket.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Az idei évad utolsó előtti népfőiskolai előadását dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója tartotta meg a polgármesteri hivatal oktatótermében. A rendezvényt Szabó Mihály nyugalmazott polgármester, a Jakabszállási Népfőiskola főszervezője nyitotta meg, majd Szabó György Róbert polgármester a jakabiak nevében egy helyi termékekből álló ajándékcsomaggal köszönte meg a kórházigazgatónak a színvonalas egészségügyi ellátást, a lelkiismeretes orvosok és nővérek szakszerű munkáját.

Dr. Svébis Mihály előadásában szólt a kórház múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Elárulta: idén lesz negyven éve, hogy átlépte a kórház küszöbét, azaz megkezdte munkáját a megyei kórházban.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház jelenleg benne van hazánk 10 legnagyobb kórháza között. 2012-es integráció eredményeképp ma a megyei kórház három városban, – Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán – öt helyszínen működik. Évente 86 ezer fekvőbeteget látnak el, a rendelőintézetben 2,3 millió az orvos-beteg találkozások száma.

A kórházban 1785 ágy van a 41 fekvőbeteg osztályon. A négy telephelyen mintegy 2500-an dolgoznak, köztük 396 orvos, 1714 nővér. Szerencsére jelenleg is 114 rezidens van náluk, így elmondható, hogy biztosított az orvosi utánpótlás. A nővéreknél viszont kimondottan nehéz a helyzet, utánpótlás alig van.

Nagy álmuk, hogy végre minden osztály egy helyen legyen, mely úgy tűnik néhány éven belül valóra válhat. A Pólus I. pályázati program keretében a 2014-ben átadott új szárny lehetővé tette, hogy a megszűnő Izsáki úti egységből a legtöbb osztályt áthozzák. Kettő osztály, a reumatológia és a pszichiátria azonban már nem fért el, melyek jelenleg a Honvédkórház épületében működnek. A tervek szerint a már zajló Pólus II program keretében újabb három tömb épülne fel a kórház területén, ezekben kapna helyet a reumatológia, valamint kettő épületben a pszichiátria. Egy negyedik épületben egy másik pályázat keretében egynapos sebészeti épület lenne. A tervek szerint szintén pályázati pénzből épülne gyermekpszichiátria, nővérszálló, raktár és egy imaház. Így végre minden osztály egy telephelyen működhetne Kecskeméten. A főigazgató hozzátette: még egy rekreációs központot is szeretnének létrehozni, ahol a dolgozókat szabadidejükben előadóterem, uszoda, szauna és teniszpálya várná.

Szó esett a kórház régi parkolója helyén épülő parkolóházról is, mely a tervek szerint szeptemberre készül el. Az ottani 382 parkolóval együtt közel 1600-ra emelkedik a parkolók száma a kórháznál.

A közönségből kíváncsiak voltak arra, hogyan látja a főigazgató az ápolás jövőjét, mivel a családok sokszor nem tudják felvállalni beteg hozzátartozójuk ápolását, és nincs hova vinniük. A főigazgató elmondta, sajnos egyre többen szorulnak ápolásra, és nincsenek ápolási osztályok. Egyelőre azonban országosan nincs megoldás.

Kérdésként merült fel, várható-e, hogy az előjegyzési időtartam rövidül. A főigazgató elmondta, igen, hamarosan. Ezentúl egész évben folyamatos lesz, nemcsak néhány hónapos időtartamra nyitják meg a előjegyzési listát.

A legvégén a koronavírus kapcsán is érkezett kérdés, miszerint, mennyire kell megijedni. Svébis Mihály leszögezte, nem kell. Szerinte: nagyobb a füst, mint a láng. Egy igazán nagy influenza vírus idején is vannak halálesetek, attól mégsem ijed meg senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában