Legendás vadászpilóta

2023.04.30. 16:33

Szentgyörgyi Dezsőre emlékeztek a kecskeméti légibázison

A kecskeméti légibázis névadója, vitéz Szentgyörgyi Dezső legendás vadászpilóta emlékének adóztak szombaton a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár honvédei – tette közzé közösségi oldalán a repülőbázis.

Horváth Péter

Gróf Gergely alezredes, dandárparancsnok köszönetet mondott az egész állomány helytállásáért és áldozatvállalásáért

Fotó: Opoczki Bettina főhadnagy

Szentgyörgyi Dezső a második világháború hős pilótája volt. 1915. január 6-án Kőkúton született még Szánti Dezsőként, édesapja később vette fel a Szentgyörgyi nevet. 18 évesen vonult be a légierőhöz, a honvédesküt 1933. szeptember 3-án tette le. A kétéves repülőgép-vezetői iskolát Székesfehérváron végezte el, 1938-ban végzett kitűnő eredménnyel. Első sikereit a 1/2. Ludas Matyi vadászrepülő század kötelékében, és a 1/1. Dongó vadászrepülő századdal együtt érte el, majd az 1944. május 1-én megalakult 101. Puma vadászrepülő osztályban folytatta. 

– Névadónk nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hűséges katona volt, valamint egy nagyszerű ember, akinek élete, szorgalma, bátorsága, példaértékű mindannyiunk számára, emberi és szakmai vonatkozásban egyaránt. 

Emberi nagysága és kvalitásai egy kaotikus időszakban, a második világháború idején teljesedtek ki, hiszen akkor bizonyíthatta igazán hazaszeretetét, bátorságát és pilóta képességeit – emlékezett a csapatünnep alkalmából Gróf Gergely alezredes, dandárparancsnok. 

Megnyitó beszédében hozzátette, hogy a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár nemcsak büszkén viseli e nevet immár 33 éve, hanem igyekszik ugyanazt az értékrendet tovább vinni, amit névadója képviselt, továbbá köszönetet mondott az egész állomány helytállásáért és áldozatvállalásáért, amit a korábbi évtizedekben és az elmúlt időszakban tanúsítottak. 

A rendezvényen elismeréseket is átadtak. Az ünnepi ebéd elfogyasztása előtt önfeledt szórakozásra is lehetőség nyílt, Kiss Ádám humoristának köszönhetően. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában