Baon podcast

2023.04.26. 06:55

Számos gyakorlat szolgálja Kecskemét zöldítését – podcast

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége kedd délelőtt. A polgármester környezetvédelmi témákról szólt a rádióműsorban: szóba került a Termostar Kft. épülő fűtőműve, a virágos területek növelését célzó FlorAgora program és a Környezetvédelmi Karta is.

Horváth Péter

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Fotó: Bús Csaba

A polgármester elmondta, hogy a Mindszenti körúti biomassza-fűtőmű kivitelezése nagyon jól áll, várhatóan fél év múlva már üzemelhet is. A távhőt használó több tízezer kecskeméti számára lehet jó hír, hogy a biomassza-fűtőmű a melegvizet előállító gáz 70 százalékát képes kiváltani. A város különböző pontjain jelenleg is zajlik a távhőrendszer nagy átmérőjű vezetékeinek fektetése. Ezzel a bővítéssel további felhasználók csatlakozhatnak a rendszerhez, hiszen a Mindszenti körút és az Akadémia körút össze van kötve a városközponton keresztül. Ennek köszönhetően a város jelentős részét képes ellátni a szolgáltató ezzel a fűtési móddal.

A polgármester kifejtette, hogy a biomassza-fűtőmű hosszú évek előkészítő munkájának eredménye, és illik Kecskemét körforgásos gazdaságról szóló koncepciójába: nagyon sok olyan zöldhulladék keletkezik a városban és környékén, illetve az erdőgazdálkodásban, ami felhasználható a fűtési és használati melegvíz előállítására a biomasszaüzemben. Ez korszerű, környezetbarát és biztonságos, nem utolsósorban anyagilag is kedvező módja a fűtés biztosításának. A polgármester szembeállította a geotermikus energiát hasznosító fűtési móddal. Utóbbi során a föld nagyhőmérsékletű vizét termelik ki fűtési céllal, de mindig kérdés az, hogy miként sajtolják vissza azt eredeti forrásába. 

A biomassza azért tekinthető környezettudatosabb megoldásnak, mert a megsemmisítésre szánt zöldhulladék ez esetben energiaként hasznosul.

Emellett a gázalapú hőelőállításhoz képest jelentősen csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A polgármester rámutatott, hogy a fűtőmű elhelyezkedése sem véletlen, hiszen a Mindszenti körúton, a Bácsvíz Zrt. szennyvíztisztító telepe mellett kapott helyet a létesítmény. Ez egyrészt a kisfái hulladékválogató logisztikai útvonalában található, így a „zöld üzemanyagot” szállító járműveknek nem kell keresztülmenniük a városon, mert az elkerülőről megközelíthető. A szennyvíztelepről pedig további szennyvíziszap betáplálására is van lehetőség.

Szemereyné Pataki Klaudia szót ejtett a Hírös Agóra által életre hívott Deák téri FlorAgora közösségi virágoskertről, ami pénteken kezdődött és egy egész éves programsorozat első eseménye. A kezdeményezés a Zöld Város és a Virágos Kecskemét környezetstratégiai célkitűzéseit segíti, a virágos területek növelésével. A közösségi virágoskertnél a jelentős környezetvédelmi napokon programokat szerveznek október végéig. 

A polgármester elmondta, hogy a polgármesteri hivatal 30 fős csapata vállalta a Milliomodik hektár erdő megtisztítását a TeSzedd! akció keretében szerdán.

Ugyancsak a környezetvédelem témájához kapcsolódik a Környezetvédelmi Karta e hét csütörtöki aláírása. A Karta egy a környezetvédelmet elősegítő együttműködési megállapodás, amit az önkormányzat a gazdasági szereplőkkel – mintegy 20 kecskeméti vállalattal – közösen ír alá a zöldítés jegyében. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Karta előmozdítja azt, hogy a környezetvédelem beépüljön a gyakorlati életbe, ne csak papírízű szófordulat legyen. Ez a fajta együttműködés országszerte is újszerű kezdeményezés, melyben az önkormányzat megszólította a gazdasági szereplőket. Ennek keretében a vállalások mellett a vállalatok megosztják egymással a környezetvédelemmel kapcsolatos jó gyakorlataikat is.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában