Beruházás

2023.04.21. 15:34

Már áll az új kecskeméti fűtőmű tartószerkezete – galériával, videóval

Felhelyezték a bokrétát pénteken a TERMOSTAR Kft. Mindszenti körúton épülő fűtőmű legmagasabb pontjára Kecskeméten. A bokrétaünnepet akkor tartják az építők és építtetők, amikor elkészül az épület tartószerkezete. A tavalyi év első negyedévében indult beruházás várhatóan október 31-ig tart. Az új fűtőmű nagyban hozzájárul a kecskeméti távhőrendszer fenntarthatóságához és ellátásbiztonságához.

Horváth Péter

Bokréta került a TERMOSTAR Kft. Mindszenti körúton épülő fűtőmű legmagasabb pontjára

Fotó: Horváth Péter

A Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a Széchenyi 2020 program keretében, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából, 8,5 milliárd forint költséggel valósítja meg az új fűtőmű beruházását. A projekt tavaly január 12-én kapta meg a pozitív támogatói döntést, befejezésének várható ideje október 31.

A fejlesztés keretében 20+5 Megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű épül Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító telephely mellett létesült új TERMOSTAR-telephelyen. Az új fűtőmű “üzemanyaga” a felelős erdőgazdálkodásból és a másra nem hasznosítható, másodlagos alapanyagból, faipari melléktermékekből származik majd. A TERMOSTAR Kft. az erdőgazdálkodó KEFAG Zrt.-vel kötött faapríték beszállítói szerződést. 

A 20 megawattos kazánban napraforgóhéjat, faaprítékot, városi zöldhulladékot használnak fel a fűtési célú víz előállításához. 

A kisebb, öt megawattos kazán tisztán faapríték tüzelésű lesz, elsődleges feladata a háztartási melegvíz előállítása, ám szükség esetén képes a fűtésre is rásegíteni. A két kazán együttesen maximálisan több mint 12 tonna tüzelőanyagot képes felhasználni óránként. Az erőmű egy 35 méter magas, háromjáratú kéményt kap – kazánonként külön füstjárattal –, gondolva arra, hogy később igény esetén még egy új, 20 megawattos kazánt is kialakíthassanak a területen és azt is beköthessék a füstelvezetőbe. A kémény hatékony füstgáz tisztító rendszerrel lesz felszerelve, nagyméretű szűrőzsákok tisztítják meg az égésterméktől a füstöt – hasonlóan, mint a porszívók esetében. Ezek a szűrők az élettartamukon belül többször megtisztíthatók. A beruházással növekszik az ellátásbiztonság, 65 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátás és 70 százalékkal kevesebb gázra lesz szükség a hő előállításához, ezzel évi mintegy 11 millió köbméter gáz megtakarítása várható. 

A fejlesztés keretében összesen hat kilométer új, energiatakarékos gerincvezetéket fektetnek és csatlakoztatnak a rendszerbe, az új fűtőmű ezzel kapcsolódik a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, egységes energetikai rendszert alkotva. 

Ez a rendszer lehetővé teszi a megújuló energiaforrások rugalmas alkalmazhatóságát, egyúttal megfelelő lehetőséget biztosít az új és meglévő hőforrások gazdaságilag optimális működtetésére. Új fogyasztók is csatlakoznak a rendszerre - ezek hőigénye mintegy 16 ezer Gigajoule lesz -, ezzel nő a távhőrendszer hatékonysága és versenyképessége.

A bokrétaünnepen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében elmondta, hogy mintegy 10 éve készítik elő a projekt megvalósulását, aminek technológiája a város jövőjében meghatározó tényező. A beruházás Kecskemét körforgásos önellátásának gerincét képezi és a jövő generációjának ellátásbiztonságát garantálja, s hozzájárul ahhoz, hogy megfizethető áron legyen hő a társasházakban és a rendszerre csatlakozott épületekben.

Tomosi László, a kivitelező SADE Magyarország Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új fűtőmű stabilitást biztosít a kecskemétieknek, akik így sokkal kevesebbet érezhetnek a gáz világpiaci árának változásaiból.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő a beruházás jelentőségét méltatta. Elmondta, hogy a TERMOSTAR minta arra, hogy hogyan kell fenntartható módon megszervezni egy város és térsége energiaellátását. A biomassza üzem lehetőséget kínál a környezetbarát energiatermelése és segíthet abban, hogy csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása a városban. 

Horváth Attila, a TERMOSTAR vezérigazgatója köszöntőjében kifejtette, hogy több tényező együttállása volt szükség. Ezek közül első volt a cél, amihez az odavezető úton sok nehézséggel szembekerültek, például a pandémiával, a háborúval és az energiaválságra -– de amikor becsukódott egy ajtó, mindig kinyílt egy másik.

A felszólalók és Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Jászberényi István, a mérnöki kivitelezést végző Kraftszer Kft. ügyvezetője felakasztotta a bokrétát arra a darura, ami felemelte azt az épület legmagasabb pontjára. Ezt követően projekt bemutatóval folytatódott a rendezvény az Arany Homok szállodában.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában