Kiskun Farm Kft.

2023.04.10. 11:20

Minősített Holstein-fríz állománnyal büszkélkedhet a félegyházi tehenészet

Hosszú, tudatos tenyésztési munka eredményeként nyerte el a Törzskönyvezett Holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat-előállító üzem védjegyet a Kiskun Farm Kft. kiskunfélegyházi tehenészete. A szakmai elismeréshez számtalan minőségi követelménynek kellett megfelelniük, melyekről Csáki Tünde, a telephely vezetője számolt be a baon.hu-nak.

Vajda Piroska

A telep egyik büszkeségét, Tündért mutatja Csáki Tünde. A legszebb szarvasmarhát a májusi, hódmezővásárhelyi állattenyésztési napok "szépségversenyén" is láthatják az érdeklődők

Fotó: Vajda Piroska

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete több mint egy évtizede vezette be a védjegyprogramot, azzal a céllal, hogy garantálják a hazai állomány minőségét. Ha az egyesület által előírt minden feltételnek megfelel a tehenészet, akkor kaphatja meg a Törzskönyvezett Holstein-fríz Állomány, Minősített Tenyészállat-előállító Üzem védjegyet. A kiskunfélegyházi telep nem régóta büszkélkedhet a védjeggyel. A szakmai elismerés megszerzéséhez azonban hosszú út vezetett – tudtuk meg Csáki Tündétől. 

Elmondta, a védjegy elnyerésének egyik feltétele volt az egyesületi tagság, a másik pedig a termelés ellenőrzése. A Kiskun Farm Kft. tavalyi laktációs átlaga 10 270 kg volt, vagyis egy tehén a 305 nap alatt 10 270 kg tejet adott. A tejhozam alapján rangsorolják is a jószágokat. 

Ugyanakkor a tejhozam mellett küllemi bírálaton is átesnek az állatok. Itt is több szempontnak meg kell felelniük ahhoz, hogy viselhessék a törzskönyvezett minősítést.

– részletezte a telep vezetője. 

Csáki Tündétől azt is megtudtuk, hogy az úgynevezett genomikai tenyész­érték­becslés program során az üszőborjaktól farok­szőrmintát vesznek, ebből holland laboratóriumi vizsgálat során meg tudják állapítani, hogy az ellés után mennyi lesz a várható tejtermelés. Ez a későbbi párosítás miatt is fontos adat a telep számára. A tejhozam növeléséhez ugyanis nem mindegy, hogy melyik állatot szaporítják tovább. Mindig a javítás a cél. Ugyanakkor a mennyiségi tejtermelés mellett fontos céljuk a tej magas beltartalmának folyamatos megtartása is – hangsúlyozta a szakember. 

Fotós: Vajda Piroska

Csáki Tünde azt is elmondta, hogy a minősítés során 100 pontot kaphat egy tehén, de ezt nagyon nehéz elérni, nincs is ilyen Magyarországon. Hazánkban a legmagasabb minősítést elért tehenek 94 pontosak. 

A félegyházi tehenészet többéves, tudatos tenyésztői munka eredményeként mára elérte, hogy vannak 86 pontos teheneik. 2019-ben 79 pontról indultak. Jelenleg 450 tehenet és 508 üszőborjút tartanak a félegyházi telepen. 

A tejet cégcsoporton belül saját feldolgozásra termelik, így a védjegy elnyerése nem jelent különösebb gazdasági előnyt a tejpiacon, ez inkább szakmai előrelépés – tette hozzá Csáki Tünde, aki arról is beszámolt, hogy a védjegy elnyerése azért is fontos mérföldkő a tehenészet számára, mert így nagyobb biztonsággal exportálhatnak vemhes üszőket harmadik országba. Idén már 23 vemhes üszőt adtak el és további 17 vár új gazdára. A telephely vezetője azt is elmondta, hogy mivel a tej felvásárlási ára várhatóan csökkenni fog, az üszőeladásban látják a gazdasági növekedés lehetőségét.

A magyar holstein-fríz

A holstein-fríz a leggyakoribb marhafajta a tejiparban. Magyarországon 1972 óta van jelen, magas tenyésztési értékkel rendelkezik. Általában fekete és fehér színű. A magyar holstein-fríz kiváló gene­tikai állománnyal és magas tenyész­tési értékkel rendel­kezik. A magyar holstein-fríz, mivel jellemzően nagyobb méretű gazdaságokból érkezik, nagyon jól alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz is. Rendkívül elegáns, vékony, finom csontozatú, önfeláldozó módon saját tartalékjait is a tejtermelés szolgálatába állítva, az avatatlan szem számára „csont és bőr” benyomást keltve, a leghatékonyabb módon alakítja át a takarmány-összetevőket – a szénhidrátot és a fehérjét – tejjé. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában