Szemétszedés

2023.04.22. 06:55

Kiskunhalason az elsők között rajtolt el a TeSzedd akció – galériával

A Kiskunhalasi Szilády Református Futball Club tagjai és szimpatizánsai péntek délután az elsők között láttak hozzá, hogy megtisztítsák a halasi Bundzsák Dezső Sportkomplexumot és környékét az eldobált szeméttől. Vincze Attila sportigazgató, önkormányzati képviselő koordinálásával indultak el a kialakított csoportok. A város önkormányzata és több civil szervezet az idén is csatlakozott a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozathoz.

Pozsgai Ákos

Együtt szedték a szemetet a halasiak pénteken

Fotó: Pozsgai Ákos

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót a 11. alkalommal rendezik meg idén, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programjára április 11-ig lehetett regisztrálni. Évről évre egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, tavaly több mint 40 ezer önkéntes mintegy 850 tonna hulladékot gyűjtött össze 900 helyszínen országszerte. Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatosságot a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegálishulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

Kiskunhalason már péntek délután elindultak az első hulladékgyűjtő csoportok. Több civil szervezet, így a kiskunhalasi Szilády RFC idén is csatlakozott az országos felhíváshoz, Vincze Attila sportigazgató, önkormányzati képviselő koordinálásával szedték a kiosztott védőkesztyűben a szemetet a hozzá kapott szemeteszsákba a kialakított csoportok. Nemcsak a Bundzsák Dezső Sportkomplexumot, hanem a környékét is megtisztították az eldobált hulladéktól. 

Egész családok jöttek el, az édesanyák és édesapák a gyermekeikkel együtt vették ki a részüket a közös szemétgyűjtésből.

Fontos, hogy építési törmeléket, autóalkatrészeket, elektronikai eszközöket nem lehet gyűjteni az akció során, de ha ilyet találnak a résztvevők, azt be lehet jelenteni a 2020-ban elindított Hulladékradar applikációban, amelyre eddig már 27 ezren regisztráltak, több mint 43 ezer bejelentés érkezett és több százezer tonna hulladékot sikerült ezen keresztül összegyűjteni.

A TeSzedd akció szombaton 9 órától folytatódik, egyszerre több helyszínen is, az a Dong-ér völgyi csatorna és út mentén a Zöldközösségért Természetbarát Egyesület szervezett közös szemétgyűjtést, ők szombat reggel a Mártírok úti körforgalomnál találkoznak 9 órakor és onnan indulnak el két irányba is a csoportok, a Kopolyai úton és az új református temető környékén is lesznek csoportok, valamint a Körösi út és a Baranyi Ferenc utcába is várják az önkéntes szemétszedőket.  

A TeSzedd! akció összekapcsolódik a fenntarthatósági témahéttel is, a Föld napján, április 22-én kezdődik és április 28-ig tart és amelyhez oktatási intézmények, munkahelyi közösségek, baráti társaságok jelentkezhettek. Szombaton reggel a kelebiai gyerekeket Földnapi kerékpáros emléktúrára várják a szervezők, a túra végén az ásotthalomi út elágazásánál a Földet veszélyeztető anyagi és szellemi erők címmel rendeznek fórumot, ahova minden érdeklődőt várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában