Csodaszép látvány

2023.04.25. 11:20

Kecskemétről is látni lehetett a sarki fényt vasárnap éjjel

Nem kellett az északi sarkvidékre utazni ahhoz, hogy sarki fényt lássanak az eget kémlelők. Vasárnap este ugyanis szokatlanul erős geomágneses vihar következtében Magyarországon is láthatóvá vált a sarki fény.

Tapodi Kálmán

Kecskemétről is látható volt a sarki fény

Fotó: Szilvási Tibor

Többen is megörökítették a mifelénk szokatlan égi jelenséget, mint például Szilvási Tibor, akinek Kecskeméten sikerült lefotóznia az aurora borealist, a fények égi játékát. Mint a hozzáértők közzétették: hazánkban évtizedenként legfeljebb egyszer fordul elő, hogy intenzív módon megjelenik és szabad szemmel is látható a sarki fény. A vasárnap éjjeli ragyogás először rózsaszín színben volt látható, majd zöldesebbek lettek az árnyalatok.

Fotó: Szilvási Tibor

A „fények táncáról” több felvétel is megjelent az ország több tájékáról az idokep.hu portálon. Az ott közzétettek szerint a sarki fényt a Napból érkező töltött részecskék és a Föld mágneses mezejének kölcsönhatása okozza. Mint írták: „Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában