Hírösszefoglaló

2023.04.25. 14:29

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek április 25-én

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

Baon.hu

Világszínvonalú pénzügyi laborban tanulhatnak

Újabb mérföldkőhöz ért a Neumann János Egyetem, miután tegnap átadták a CAMPUS épületében lévő Tőzsdetojást. A Tőzsdetojás, mint neve is mutatja, egy nagy méretű, tojás alakú épület az ingatlanban, melyben a legmodernebb technológiával, világszínvonalú adatbázisokkal és szoftverekkel felszerelt pénzügyi labor működik, ami számos lehetőséget biztosít a hallgatók számára a pénzügyi tudásuk fejlesztésére. A világszínvonalú tanulóteret kilenc Bloomberg terminállal látták el, ami a világon mindenhol alkalmazott legjobb pénzügyi rendszer és adatbázis. A technológia olyannyira élvonalbeli, hogy ezt használják a Wall Street-i tőzsdétől kezdve Tokióig minden tőzsdén és jelentősebb pénzintézetben.

Muzeológiai elismerés

Rangos muzeológiai elismerésben részesült dr. Kriston-Vízi József etnográfus, nyugalmazott főmuzeológus, a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának vezetője, akinek az Éri István-díjat adományozta a Pulszky Társaság. A díjat a Pulszky Társaság egyik alapítójának és kiemelkedő vezetőjének, Éri Istvánnak az emlékére, születésének 85. évfordulója alkalmából alapította a társaság. A díj bronz plakettjét Szőnyi István szobrászművész készítette. Első átadására 2016-ban került sor, azóta nyolc muzeológus kapta meg. Az elismerés az egyesület azon tagjának adományozható, aki hosszabb távon jelentős tevékenységet folytatott-folytat a társaság munkájában, lényegesen hozzájárulva ezzel egyúttal a magyar múzeumügy fejlesztéséhez is.

Lezárult a településfásítási program harmadik üteme

A kormány célja, hogy 2030-ig 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe, ezt szolgálja az országfásítási és a településfásítási program – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az erdőkért felelős államtitkár a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetben, Kecskeméten. Zambó Péter szerint a kezdeményezés sikerét jelzi, hogy meghirdetése óta több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák. Az államtitkár kiemelte, hogy a program országszerte komoly érdeklődést váltott ki. 2020 óta már 1800 eseményt regisztráltak a faültetésekhez kapcsolódóan. Ehhez eddig 38 ezer sorfát szállított ki 19 vármegyébe a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészete.

Egyházi és világi vezetők személyesen aláírt fotói láthatók a tárlaton

Hétfő délután tartották dr. Márián Zoltán gyűjtő „Államfők dedikáltak: A brunei szultántól II. Erzsébet királynőig” című kiállításának megnyitóját a Hírös Agóra Kulturális Központban. A tárlaton mintegy 900 aláírt fotót és dokumentumot tekinthetnek meg az érdeklődők. Dr. Márián Zoltán nyugalmazott főügyész-helyettes, a Debreceni Nyomozóügyészség volt vezetője, volt egyetemi oktató nyolcadikos kora óta − az 1960-as évek elejétől − gyűjti a híres politikai és egyházi vezetők által személyesen aláírt fényképeket. Eddig mintegy 3000 köztársasági elnök, miniszterelnök, pártvezető és uralkodó teljesítette a kérését, és dedikált egy fényképet számára. Márián Zoltán gyűjteménye legérdekesebb és legjelentősebb darabjait, a hozzá tartozó történetekkel együtt 2 évvel ezelőtt könyv formájában is megjelentette Dorina lányával együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában