Vizsgálat

2024.05.06. 15:21

Csütörtökön egészségügyi szűrőbusz érkezik Kalocsára

A város önkormányzatának kezdeményezésére május 9-én egészségügyi szűrőbusz érkezik Kalocsára. Az érdeklődők az ingyenes szolgáltatást 10-15 óráig, regisztráció mellett vehetik igénybe a sétálóutcában parkoló szűrőbusznál. Regisztrálni 14 óráig lehet, ehhez azonban mindenki vigye magával a TAJ-kártyáját és a személyazonosításra alkalmas igazolványát.

Zsiga Ferenc
Dr. Hajdú Zoltán
Fotó: Zsiga Ferenc

– A háziorvosok és a kórházban dolgozó kollégáink örömmel fogadták az önkormányzat kezdeményezést, ugyanis az elmúlt év tapasztalatai szerint a Belügyminisztérium a „Szűrés házhoz megy” programja keretében elvégzett szűrővizsgálatokon, illetve az egészségfelméréseken megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt. Ezért személy szerint is mindenkit arra biztatok, vegyen részt az ingyenes szűrővizsgálaton! Az egészségben eltöltött éveink számának emelkedésének legjobb eszköze a megelőzés. A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyei kórház munkatársai üzemeltetik. A szűrőbusznál nem csak szűrő-, hanem egészségiállapot-felmérő vizsgálatokkal is várják az érdeklődőket. A mobil egységben dolgozó szakemberek olyan speciális szűrővizsgálatokat kínálnak, mint a cardiovaskuláris szűrések, azaz vérnyomás, koleszterin-és vércukorszint meghatározás. Az ezekkel kapcsolatos rendellenességek a vezető megbetegedések és halálokok között vannak. Azaz a szűrés elsősorban a vezető haláloknak tekinthető szív-és érrendszeri betegségek megelőzését szolgálja, hiszen ezek a halálozások 43-51 százalékáért felelősek  – mondta el dr. Hajdú Zoltán.

Hozzátette: A főorvos szerint fontos tudnivaló, hogy egyéni kockázatfelmérésre is lehetőség van. Ehhez kérdőívet kell kitöltenie a páciensnek, akinek egy úgynevezett InBody készülékkel a testzsír vizsgálat is elvégzik. Emellett az esetleges szájüregi daganatok kiszűrését fogorvos végzi majd. Dr. Hajdú Zoltán  emlékeztetett arra, hogy a Kalocsai Szent Kereszt Kórház keretében működő EFI iroda évek óta hasonló szolgáltatásokat nyújt mint a szűrőbusz, így ha valaki nem tud részt venni a csütörtöki programon, az EFI munkatársaitól kérhet időpontot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában