Kiállítás

2023.04.24. 20:18

Egyházi és világi vezetők személyesen aláírt fotóit mutatja be a kecskeméti tárlat – galériával

Hétfő délután tartották dr. Márián Zoltán gyűjtő Államfők dedikáltak: A brunei szultántól II. Erzsébet királynőig című kiállításának megnyitóját a Hírös Agóra Kulturális Központban. A tárlaton mintegy 900 aláírt fotót és dokumentumot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Lizik-Varga Katalin

Számos híresség dedikálását láthatjuk a kiállításon

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Dr. Márián Zoltán nyugalmazott főügyész-helyettes, a Debreceni Nyomozóügyészség volt vezetője, volt egyetemi oktató nyolcadikos kora óta − az 1960-as évek elejétől − gyűjti a híres politikai és egyházi vezetők által személyesen aláírt fényképeket. Eddig mintegy 3000 köztársasági elnök, miniszterelnök, pártvezető és uralkodó teljesítette a kérését, és dedikált egy fényképet számára. Dr. Márián Zoltán gyűjteménye legérdekesebb és legjelentősebb darabjait, a hozzá tartozó történetekkel együtt 2 évvel ezelőtt könyv formájában is megjelentette Dorina lányával együtt. Könyve nemcsak hazánkban, de külföldön is népszerű.  

A gyűjtő a lánya segítségével az elmúlt években számos kiállítást rendezett, többek között az Országgyűlés Képviselői Irodaházában, a budapesti Stefánia Palotában, a Legfőbb Ügyészségen, a Debreceni Kölcsey Művelődési Központban.  Ezen kívül több hazai és külföldi egyetem és gimnázium meghívására tartott kiállítással és könyvbemutatóval egybekötött rendhagyó történelemórát. 

A Kecskeméten rendezett kiállításon különleges darabokkal találkozhatnak az érdeklődők. Ezen a tárlaton mutatják be eddig a gyűjtemény legtöbb dokumentumát és fényképét. 

− Jó néhány helyen állítottam már ki, de ilyen színvonalon, mennyiségben és minőségben ez az első eset 

− mondta dr. Márián Zoltán a tárlat megnyitóján. Hozzátette: különös megtiszteltetés számára, hogy a hazánkba akkreditált diplomáciai testületek képviselői is megjelentek ezen az alkalmon. 

Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy intézményük életében kiemelten fontos szerepet töltenek be a kiállítások, hiszen minden tárlat egyedi és különleges. Hozzátette: ahogy az ember a kiállított műalkotások és művek között szemlélődik, az alkotó, kiállító akár egy egész életen át tartó munkáját láthatja maga előtt, így nyerve egy kis bepillantást egy nem mindennapi életbe. Így van ez a mostani tárlaton is.  Az ügyvezető hangsúlyozta: dr. Márián Zoltán kiállítása a Hírös Agóra programjainak egy újabb jelentős állomása. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy fogadják olyan nyitottan, amelyet ez a különleges gyűjtemény megérdemel. 

A hírességek aláírásai

A kiállításon egyebek mellett Diana hercegnő, Hirohito japán császár, II. Erzsébet, II. Margit, Beatrix és Julianna királynők, Apponyi Geraldine, Hailé Szelasszié császár, Baudouin, II. Albert János Károly, V. Olav, II. Hasszán, Husszein, Fejszál király, Reza Pahlavi iráni sah aláírt fotóját is meg lehet tekinteni. 

Az érdeklődők továbbá megnézhetik Harry Truman, Eisenhower, Jimmy Carter, Brezsnyev, de Gaulle tábornok, Adenauer, Mitterrand, Aldo Moro, Indira Gandhi, Teng Hsziao-ping, Fidel Castro, Ben Bella, Juan Perón, Salvador Allende, Kadhafi, Franco tábornok, Salazar, Pinochet, Enver Hodzsa, Kim Ir Szen autogramjait és dedikálásait is. 

A gyűjtő az egykori és jelenlegi magyar állam- és kormányfők aláírt dokumentumaival is színesítette különleges, egyedülálló gyűjteményét. 

Beszerezte például I. Ferenc József, Andrássy Gyula, Tisza István, Wekerle Sándor, Károlyi Mihály, Horthy Miklós, Bethlen István, Tildy Zoltán, Dálnoki Miklós Béla és Nagy Imre aláírását. Ez esetekben kései leszármazottak, családtagok és barátok segítettek neki.   

A gyűjteményben a politikai vezetőkön kívül a legmagasabb egyházi vezetők eredeti aláírásos fotói is megtalálhatók, mint például II. János Pál pápa dedikált fotói, Teréz anya személyes levele, Mindszenty József bíboros aláírt fotója, I. Athenagoras konstantinápolyi patriarcha hosszú aláírt levele, a Canterbury érsek autogramos fényképe, Desmond Tutu üdvözlő sorai. 

Sportolók és űrhajósok dedikálásait is láthatjuk

A gyűjtemény 98 százaléka politikai vezetők aláírását tartalmazza, azonban világhírű sportolók, űrhajósok, színészek, zenészek aláírása is színesíti azt. Többek között Pelé, Kodály Zoltán, az Aranycsapat tagjai, Gagarin, Tyereskova, Farkas Bertalan, Kalasnyikov, a Napalm lány, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Alain Delon és Belmondo kézirata is megtalálható a gyűjteményben. 

A kiállításon közreműködött Földi Jácint, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar trombitaművésze és művészeti titkára. 

A kiállítás április 29-ig tekinthető meg hétköznapokon 10 és 19 óra között. 

Szerdán 17 órakor pedig a szerző könyvének és előadásának köszönhetően a közönség közvetlenül is találkozhat a történelmet formáló neves személyek kézjegyeinek történetével. A beszélgetőtárs Kriskó János, televíziós riporter és műsorvezető lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!