Tőzsdetojás

2023.04.24. 19:53

Világszínvonalú pénzügyi laborban tanulhatnak a kecskeméti egyetem hallgatói – galériával, videóval

Újabb mérföldkőhöz ért a Neumann János Egyetem, miután hétfőn átadták a CAMPUS épületében lévő Tőzsdetojást. A Tőzsdetojás, mint neve is mutatja, egy nagyméretű, tojás alakú épület az ingatlanban, melyben a legmodernebb technológiával, világszínvonalú adatbázisokkal és szoftverekkel felszerelt pénzügyi labor működik, ami számos lehetőséget biztosít a hallgatók számára a pénzügyi tudásuk fejlesztésére.

Horváth Péter

A Tőzsdetojást kilenc Bloomberg terminállal látták el, ezt használják a Wall Streeten is

Fotó: Bús Csaba

A hétfőn átadott Tőzsdetojás egy építészeti bravúr: a 80 tonnás építmény a CAMPUS második emeleti szintjén található, szinte lebeg, mivel 24 vaspánttal rögzítették az épület oldalához. A megvalósításhoz a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőit is bevonták. Borítása, avagy héja is különleges, 2020-ban az Aranysalejzni Vándordíjat a homlokzatburkolati kategória nívódíját is elnyerő kivitelezők kapták a tojás kiselemes burkolásáért. 

A külcsíntől talán a belbecs még különlegesebb, hiszen élvonalbeli technológiával felszerelt, 24 fős szemináriumi terem várja a Gazdaságtudományi Kar hallgatóit pénzügyi-gazdasági és tőzsdével kapcsolatos tudásuk fejlesztésére. 

A világszínvonalú tanulóteret kilenc Bloomberg terminállal látták el. 

A Bloomberg-terminál a világon mindenhol alkalmazott legjobb pénzügyi rendszer és adatbázis, amiben valós időben lehet tőzsdei műveleteket végezni, 24 órás asszisztenciával. A rendszernek 30 ezer funkciója van, melyek között a gazdasági hírektől és elemzésektől kezdve a tőzsdei opciókig, részvény- és kötvényárfolyamokig, adatelemzésig minden elérhető, emellett grafikusan is megjeleníthetők az információk, sőt Excel táblázatba is kimenthetők. A technológia olyannyira élvonalbeli, hogy ezt használják a Wall Street-i tőzsdétől kezdve Tokióig minden tőzsdén és jelentősebb pénzintézetben. A megvalósítást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is segítette anyagilag és a működtetésében kiveszi a részét, valamint az MNB szakemberei oktatják is a rendszer használatát.

Az avató ünnepségen dr. Fülöp Tamás rektor köszöntőjében kijelentette, hogy újabb mérföldkőhöz ért az egyetem gazdasági képzése, és nemcsak 21. századi épületben tanulhatnak a hallgatók, hanem 21. századi tartalmat nyújt a Tőzsdetojás. Mint fogalmazott, a kezdetekkor maguk sem gondolták, hogy ilyen nagy léptekkel haladnak előre. Emlékeztetett, hogy a hétvégén zajlott az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, melyen a gazdaságtudományi hallgatók felkészítő tanáraiknak is köszönhetően igen komoly eredményt értek el. Képzéseik egyre népszerűbbek, amit az is bizonyít, hogy valamennyi képzési területen több mint 50 százalékkal emelkedett az első helyes jelentkezők száma a tavalyi évhez képest.

Hangsúlyozta, hogy akkor tudnak értékes tudást átadni, ha közel engedik őket a gyakorlati problémákhoz, bevonják a problémák megoldásába és mindezt nagyon magas színvonalon teszik. Ehhez nyújt segítséget a MNB Intézete tudományos-szakmai támogatásával. A Tőzsdetojás segítségével magas szintű tudományos kutatásokat végezhetnek a hallgatók a valós idejű adatokhoz való hozzáféréssel. 

A rektor arról is szólt, hogy egy gazdaságtudományi területhez kapcsolódó doktori iskola létesítése is megkezdődött az egyetemen.

Lehmann Kristóf, az MNB Intézet vezetője beszélt a Tőzsdetojás technikai jellemzőiről. Hangsúlyozta, hogy a tudástér eszközeit használva a hallgatók olyan technikai eszközökön keresztül tehetnek szert az élvonalbeli tudásra, amit a világon a legjobb helyein, tőzsdéin, nagybankjaiban is használnak. Kiemelte, hogy az MNB is támogatta a Tőzsdetojás megvalósítását, mert a Nemzeti Bank célja az általános pénzügyi műveltség terjesztése, amihez az új komplexum nagyban hozzájárul.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában