Biztonságos közlekedés

2023.04.17. 13:45

Életveszélyes helyzetek kezelését gyakorolhatták az érdeklődők a félegyházi családi napon – galériával

Második alkalommal rendeztek közlekedésbiztonsági családi napot a hétvégén Kiskunfélegyházán, a Csanyi úti tanpályán.

Vajda Piroska

Az érdeklődők szimulátorokat is kipróbálhattak

Fotó: Vajda Piroska

Az eseményt a Süveges Képző- és Vizsgaközpont szervezte azzal a céllal, hogy a tavaszi közlekedési átállásra felkészítsék az autósokat és a kerékpárosokat egyaránt – tudtuk meg Süveges Sándortól a vizsgaközpont vezetőjétől, aki rögtön hozzá is tette, hogy a közlekedési ismeretek frissítése mindig aktuális téma, érdemes a tudásunkat folyamatosan fejleszteni. 

Ebben nyújtottak segítséget azok a vezetéstechnikai és ügyességi feladatok, amelyeket a családi napon kipróbálhattak az érdeklődők. Nagy sikerük volt a szimulátoroknak, gyerekek és felnőttek egyaránt volánhoz ülhettek és gyakorolhatták a különböző veszélyes, vezetéstechnikai helyzeteket. 

– A szimulátoroknak az a jövőbe mutató nagy előnyük, hogy tanteremi körülmények között tudnak olyan veszélyes szituációkat szimulálni, amivel az úton ritkán találkozhatnak a sofőrök, és úgy gyakorolhatják ezeket, hogy senki nem sérül meg. 

Lehetőséget teremt arra, hogy akár a vészfékezést, az autópályán való közlekedést vagy a csúszós útviszonyokat megtapasztalják – részletezte Süveges Sándor. 

Elmondta még, hogy a családi napon kerékpáros ügyességi versenyt is rendeztek, mert nemcsak az autósoknak, hanem a bicikliseknek is fontos, hogy tudjanak helyesen közlekedni. Hangsúlyozta, fontos lenne a védőfelszerelés használata is, de sajnos ennek a kultúrája hazánkban még gyerekcipőben jár. A szakember szerint ebben nemcsak az oktatóknak, de a szülőknek is példát kellene mutatni, hiszen a gyerekek a közlekedésben is a szüleiket másolják. 

Megtudtuk azt is, hogy a közlekedésbiztonsággal szoros összefüggésben van a járművek műszaki állapota is. A félegyházi rutinpályán lehetőség volt ennek felmérésére. A szakember arra is hívta fel a figyelmet, hogy a járművek karbantartása ugyanolyan fontos, mint az egészségünk megóvása, hiszen az életünk múlhat azon, hogy milyen műszaki állapotban van az autónk, vagy éppen a kerékpárunk. A nyári és a téli átálláson túl évközben is érdemes többször átvizsgáltatni a járműveket. 

Süveges Sándor végezetül azt is elmondta, hogy a családi napot a jövőben minden tavasszal és ősszel megtartják, ezzel is segítve a félegyháziak biztonságos közlekedését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában