Kecskemét

2023.04.13. 19:50

A mesterséges intelligencián alapuló csevegő robot megváltoztathatja az életünket

A mesterséges intelligencia, a Chat GPT ma már egyre több ember mindennapjaiba beépül. A csevegő robot elhozta számunkra azt a információkban gazdag, eddig csak filmekben látott hihetetlen világot, melyet sokan örömmel, de legalább ennyien félve fogadnak. Már csak idő kérdése, és teljesen beférkőzik mindenki életébe. Mi is az a Chat GPT? Mire jó? Többek között ezekről mesélt Kalocsai Sándornak webshop üzemeltetéssel foglalkozó marketing szakértő a Gong Rádió Téma műsorában a napokban.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Chat GPT a mesterséges intelligencián alapuló csevegő robot. Az éveken át fejlesztett rendszer legújabb változatai az elmúlt hónapokban láttak napvilágot. A Chat GPT az emberek életét és a gépekről való elgondolását is alapvetően változtatja meg. 

Kalocsai Sándor a csevegő robot bemutatását egy kicsit távolabbról próbálta megközelíteni. Az intelligenciát sokféleképpen határozzák meg. Komplex fogalom: a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás, és a problémamegoldás kapacitásait foglalja magában. Az embernek a sajátja, ezeket alkalmazza, plusz még társas társadalmi életet is él. És, ami nagyon fontos, sokszor hazudik. Ez utóbbit a Chat GPT még nem tudja. 

Kalocsai Sándor hozzátette: vannak cikkek, melyek azt állítják képes hazudni, de nem. A fejlesztők úgy mondják, hallucinál. Ha hibás választ is ad, az csak azért van, mert a meglévő adatbázisaiból azt a választ találta leghelyénvalóbbnak. Éppen ezért vannak tárgyi tévedései, így dolgozatok írásánál, tételek kidolgozásánál érdemes a használónak nagyon körültekintőnek lennie.

A mesterséges intelligencia nem ember, nincsen szeme, füle, nincsenek emberi érzékszervei. Sokan próbálják elképzelni, például mint az Asimov-féle robotokat, vagy a Terminátor filmből a T1000 modellt. Holott ez egy adatbázis alapú összehasonlító keresőrendszer, azaz a mesterséges intelligencia, és nem egy fémből készült robot. 

A Chat GPT hosszú évek fejlesztéseinek eredménye. Elődje a csevegő robot, azaz chatbot, amely a feltett kérdésre az adatbázisából, a polcról levett egy választ, és azt kapta meg a kérdező. Nem volt rossz, de nem is volt az igazi. Most a Chat GPT már generatív, azaz generált előre meg nem határozott választ ad. 

A generatív AI, a mesterséges intelligencia nem mechanikus, nem úgy dolgozik, hogy a képzeletbeli polcokról leveszi a dolgokat és összerak belőle valamit. Ez egy betanulási, kimeneti rendszer és annak a visszacsatolásaiból épített óriási tudásbázis, ami alapján képezi a válaszokat.

Ráadásul, ha beszélgetünk vele, akkor tanítjuk is. Jelenleg több mint 100 millió felhasználója van a Chat GPT-nek, és ha csak azt vesszük alapul, hogy mindenki feltesz neki 4 kérdést, máris elmondhatjuk, hogy 400 millió választ tesz ki az adatbázisa. Minél nagyobb az adatbázis, annál jobb a gépi tanulása. Folyamatosan zajlik a bevitt adatokból behozott különböző válaszok tökéletesítése, így a kimenet is egyre tökéletesebbé válik. 

A Chat GPT legújabb, legfejlettebb változatai már képek és videók terén is hihetetlen teljesítményről adnak tanúbizonyságot. Képesek dalszöveget írni, és kisebb snittek lejátszására. Segíthetik a filmkészítést is. A videók esetében ott még azért nem tart, hogy megtévesztésig teljesen az eredetire hasonlító videókat készítsen, de szkripteket már képes készíteni.

Sokszor felmerült már a kérdés, hogy átveheti-e a munka terén az ember szerepét. A Chat GPT-nek vannak előnyei és hátrányai. A csevegő robot például nem fárad el, nem kér fizetést, és 0-24 órában képes dolgozni, és érzelmek kizárásával képes döntést hozni. Ez utóbbi egy orvosi operációnál a jövőben jól jöhet. Egy elismert orvos a rutinból, megszokásból műtene, de a mesterséges intelligencia megmutathatja majd számára a betáplált több millió operáció alapján, a helyes eljárás menetét. 

Az emberiség fejlődésében minden újat, így például ipari forradalmat is, sokan nem fogadtak örömmel, gondoljunk csak a géprombolásokra. Később azonban mindig bebizonyosodott, hogy szükség volt a fejlődésre, mindenkinek csak jobbá vált tőle az élete. 

Nem utolsó sorban nagyon fontos leszögezni, ez a gép nem gondolkodik, csak megpróbálja kitalálni, hogy az ilyen típusú kérdésekre eddig adott válaszok alapján mi volt az, amivel a legelégedettebbek voltak az emberek. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgokat, akkor az egyik szó után megpróbálja kitalálni a másik szót, a másik után a harmadikat, majd a negyediket az adatbázisból. A fejlesztés során a kezelő eszközöket folyamatosan tanítják, betanítják emberi oktatók. A tökéletesítése folyamatos, és nagy valószínűséggel rövid időn belül tökéletesítik, hiszen nagyon gyorsan tanul.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában