Koszorúzás

2023.04.25. 16:19

A kitelepítettekre emlékeztek Vaskúton – galériával

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg a felvidéki kitelepítésről Vaskúton, melynek helyi vonatkozása is van. A Vaskútról kitelepített német lakosság helyére többek között 1947–48-ban a Felvidékről kitelepített magyarok kerültek.

Márton Anna

Koszorúzás a felvidéki kitelepülés emlékére felállított kopjafánál

Fotó: Márton Anna

A Felvidékről kitelepítettek emléknapját minden év április 12-én tartják az országgyűlés 2012-ben hozott határozata alapján. A csehszlovák kormány 1947-ben ezen a napon kezdte meg a nem „reszlovakizálódott” magyar nemzetiségűek deportálását Magyarországra. A lakosságcsere 1947 április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én fejeződött be. A vasúti szerelvények naponta szállították a kijelölt családokat Magyarországra.

Ez az esemény Vaskút települést is érintette. A faluban 202 család, összesen 665 fő került áttelepítésre 25 felvidéki településről, és itt leltek új hazára. E szomorú eseményt megelőző években is súlyos megrázkódtatásokon ment keresztül a település, hiszen a német nemzetiségűeket szintén erőszakkal kényszerítették szülőföldjük, Vaskút elhagyására, korábban pedig az ugyancsak elüldözött bukovinai székelyek egy része menekült Vaskútra és talált új otthonra.

Vasárnap egy másik eseményhez is kapcsolódott a szentmise, mivel az elsőáldozást is meghirdette Szűcs Tibor plébános. Az eseményen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője is.

– A szentmise után a vaskúti temetőben, a felvidéki kitelepítés emlékére felállított kopjafánál emlékeztünk a kitelepítés áldozataira, elszenvedőire. Itt koszorúzás is volt. Ezt követően a helyi Szőlőfürt vendéglőben egy ebédet fogyasztottak el közösen azok, akik valamilyen módon kötődtek vagy elszenvedőkként, vagy családtagként a felvidéki kitelepítéshez – mondta a baon.hu-nak Alszegi Zoltán polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában