Noszlopy-emlékpark szépítés

2023.03.13. 19:50

Megtisztították az emlékparkot Kecskeméten – galériával, videóval

Noszlopy Gáspár 1848–49-es honvédőrnagy szobrának és a mellette álló ‘48-as emlékkőnek a környezetét tették rendbe a Gáspár András Technikum kadétnövendékei hétfő délelőtt. A Noszlopy-emlékpark szépítése Zilahi Kálmán, a Kecskeméti Református Temető vezetőjének kezdeményezésére nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából valósult meg, a Magyar Honvédség 13. Hadkiegészítő Toborzó Irodája és a Kecskeméti Városgazdasági Kft. közreműködésével.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az eseményre kilátogatott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is. Köszöntőjében kiemelte, hogy Kecskeméten nagy hagyománya van a hazaszeretet megnyilvánulásainak, amivel az utódgeneráció figyelmét is felhívják nemzeti emlékezetünk ápolásának fontosságára. Hangsúlyozta: a kor eszközeivel ma is meg kell vívnunk mindennapi csatáinkat azért, hogy a maroknyi magyarság továbbra is a keresztény Európa lüktető szíve maradjon. Hiába próbálták a magyarságot mindenféle nemzetbe beolvasztani, ideológia zászlaja alá terelni a történelem során, ez nem járt sikerrel, és még mindig erős a magyar nemzet, és büszkén kell hirdetni a függetlenségünket – fogalmazott a polgármester, majd megköszönte a kadétnövendékek honvédelem ügye melletti elkötelezettségét.

Gáldonyi Sándor őrnagy, irodavezető hangsúlyozta: tesznek azért, hogy a város és a vármegye közterein található történelmi emlékművek ne tűnjenek el a feledés homályában és méltó formában őrizzék tovább nemzeti emlékezetünket. Elmondta, hogy a tisztítási, felújítási folyamat elején járnak, és mindent megtesznek azért, hogy e feladatukat a legjobb tudásuk szerint elvégezzék.

A park megtisztítását követően megérkeztek a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola első osztályos diákjai tanítóik vezetésével, akik a másodikosok által készített nemzeti színű papírszíveket és virágokat tűztek Noszlopy szobra köré. Zárásként Lassú Gábor, a Gáspár iskola tanára tartott rövid rendhagyó történelemórát a kicsiknek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában