Duna Smart Power Systems

2023.03.17. 13:04

Letették a Schneider okosgyárának alapkövét Dunavecsén – galériával, videóval

Duna Smart Power Systems – ez lesz a neve a Schneider Electric új 25 ezer négyzetméteres dunavecsei okosgyárának, ahol a legfejlettebb ipari technológia segítségével készítenek majd középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket. A Schneider Electric termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják majd a vállalat ötödik magyarországi telephelyén, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit, a teljes európai piacot kiszolgálva. A 40 millió eurós, vagyis 16 milliárd forint értékű beruházás alapkövét pénteken tették le. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a beruházást 2,3 milliárd forint készpénztámogatásban részesíti a kormány.

Horváth Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjét követően letették az új gyár alapkövét

Fotó: Bús Csaba

Az új okosgyár működésében kiemelt szempont a fenntarthatóság, ezért a megvalósítása során kiemelt figyelmet kap az energiahatékony működés biztosítása. Ennek jegyében geotermikus energia működteti a hűtési és fűtési rendszereket. A tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják majd.

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom lesz, úgynevezett légzsilipeket telepítenek, a kamiondokkoló állomásokat pedig energiahatékony módon alakítják ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget. Hasonló megoldást alkalmaznak majd a személybejárat esetében is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártás során. A szerelőcsarnokban CO2-érzékelők segítik majd a légcsere vezérlését. Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED-világítást. Az elektromos járművek számára 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást telepítenek. Mindezeket a technológiákat pedig a Schneider Electric digitális energiamenedzsment felügyeleti rendszere irányítja majd.

– Magyarországnak kitüntetett szerepe van abban az üzleti stratégiában, amit a Schneider Electric megvalósít.

 – erről Frederic Godemel beszélt a cég új dunavecsei okosgyárának alapkőletételi ünnepségén. Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat ügyvezető alelnöke kiemelte: az okosgyár CO2-kibocsátása nulla lesz. A vállalat egyértelmű növekedésre számít az elektromos áramon alapuló megoldásokban, a zöldenergia térnyerésében, az energiahatékonysági fejlesztésekben. Az új okosgyárban gyártott berendezések is ezt a fejlődést szolgálják majd.

– Dunavecsei új gyárunk megépítésével lehetőségünk nyílik arra, hogy a jelenleg Kunszentmiklóson zajló gyártási tevékenységünket kibővítsük. 

Ebben a folyamatban megkérdőjelezhetetlenül számítunk arra a több száz munkatársunkra, akik jelenleg is velünk dolgoznak. Emellett szintén százas nagyságrendben hozunk létre új munkahelyeket, így 2025-re terveink szerint már megközelítőleg 500 munkatárssal dolgozunk az okosgyárban, Európa 20 országát kiszolgálva – mondta el Frederic Godemel.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kijelentette: a rendszerváltás után hányattatott sorsú városnak nagy lehetőség az új beruházás. Kiemelte, hogy az új híd és az elkerülőút vonzóvá tette a Schneider Electricnek Dunavecsét, de a település a megépítendő gyorsforgalmi utak miatt is izgalmas logisztikai pontot jelent a beruházóknak, a Schneider pedig további beszállítókat vonzhat a településre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: az elmúlt három év különös megpróbáltatást jelentett a gazdaság számára, mialatt kétszer is feje tetejére állt a világ. A koronavírus utáni sokk után rendkívüli kihívásként érkezett a háború, melynek következménye az infláció és az energiaárak robbanásszerű emelkedése. Mégis a magyar gazdaság mesterhármast ért el tavaly: soha annyian nem dolgoztak még, mint 2022-ben, emellett a beruházási és az export rekordot is sikerült megdönteni. Hozzátette: idén még több beruházást szeretnének idevonzani és tovább szeretnék növelni Magyarország exportteljesítményét, amihez újabb beruházások szükségesek. Hangsúlyozta, hogy ennek végrehajtásához kell a politikai stabilitás és a stratégiai nyugalom.

A miniszter emlékeztetett, hogy a magyar elektronikai szektor nemcsak átvészelte a nehéz éveket, hanem nagyban hozzájárult a hazai gazdaság növekedéséhez.

 Tavaly először haladta meg a 10 ezer milliárd forintos termelékenységet, ami 36 százalékos növekedést jelent, és az idei esztendő első két havi adatai is 47 százalékos növekedést mutatnak. Mostanra a szektor dolgozóinak száma átlépte a 150 ezret, és az ágazat 94 százalékos exportaránnyal termel, így a beruházás az újabb exportrekordok elérésében segít.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország és Franciaország között egy józan észen alapuló együttműködés van, melynek egyik területe a beruházásokra vonatkozik. A francia vállalatok a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják itthon, és az elmúlt nyolc évben 34 nagy francia vállalati beruházást finanszírozott a magyar költségvetés. A magyar–francia kereskedelmi forgalom rekordot döntött tavaly: először érte el a 10 milliárd eurót és Magyarország Franciaországba irányuló exportja is hatmilliárd euró felett volt. A miniszter bejelentette, hogy az eredetileg szándékolthoz képest jelentősen megerősítik a francia szerepvállalást a paksi atomerőmű bővítésében, köszönhetően a francia kormány észszerű, racionális és tisztességes hozáállásának.

A köszöntőket követően letették az új gyár alapkövét. A termelés a Schneider Electric dunavecsei okosgyárában a tervek szerint 2024-ben indul meg.

A cikkben található videó megtalálható a Baon Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában