Kiskunhalas

2023.03.08. 14:56

Jó ütemben épül a száz hektáros napelempark

Magyarország egyik legnagyobb, mintegy száz hektáros napelemparkja épül Kiskunhalas határában a Keceli út mellett. A város történetének legnagyobb területű beruházása során összesen 130 ezer napelemet telepítenek.

Pozsgai Ákos

Az alállomáson egy 120 és egy 80 négyzetméteres alapterületű kiszolgáló épület lesz

Forrás: Modinvest Kft.

A beruházás értéke 23 milliárd forint, ami magántőkéből valósul meg 850 kilométer kábel felhasználásával, összesen 130 ezer darab napelemből áll majd. A beruházás projekttulajdonosa a Nabu Solar Kft., míg a fővállalkozó és a projekt fejlesztője a Phlegon Kft.

– Az kiszolgáló épületek technológiai és installációs szerelési munkái 95 százalékban elkészültek – írta közösségi oldalán a 48 megawattos csatlakozási kapacitású napelempark, 5500 négyzetméteren elterülő alállomás építésében résztvevő a kiskunhalasi székhelyű Modinvest Kft. Az alállomáson egy 120 és egy 80 négyzetméteres alapterületű kiszolgáló épület lesz, az épületek vízellátását egy újonnan létesített fúrt kútról biztosítják majd, a keletkezett szennyvizek megfelelő tárolásáról pedig 4 köbméteres előregyártott vasbeton tartályok gondoskodnak.

A napelempark területén a megfelelő közlekedést biztosító mintegy 1400 négyzetméternyi térbeton felületet is a halasi cég építette meg, mint ahogy az üzembiztonsághoz szükséges, az előírásoknak megfelelő 100 köbméteres kapacitású tűzivíz tározót és a megtermelt villamosenergia transzformálásához szükséges transzformátor alapját, valamint a hozzátartozó kármentő tartályt, az olajfogó berendezéssel és a tisztított víz átemelő aknával együtt.

A szabadtéri csapadékvíz elvezetéséhez pedig 10 darab 80 méter hosszú víznyelőt, valamint 400 méter hosszú csapadékvíz csatornát. Az alállomás területének lehatárolásához egy 380 méter hosszú egyedi gyártású, beton lábazatos kerítés is épült. A napelemparkhoz tartozó alállomás – amely az országos 132 kilowattos távvezetéki hálózatra fog csatlakozni egy 6,5 kilométeres távvezetéken keresztül – a tervek szerint április végéig elkészül és át is adják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában