Összefoglaló

2023.03.28. 20:58

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. március 28.

Összeszedtük a nap legfontosabb híreit.

baon.hu

Képünk az M5-ösön történt balesetnél készült

Fotó: Donka Ferenc

Eddig ismeretlen, értékes lelőhelyet találtak a régészek a próbafeltárások során az épülő Budapest–Belgrád-vasútvonal kelebiai szakaszán – tudatta a magyarepitok.hu portál. A fejlesztés során a kivitelezési munkálatokat végző V-Híd Zrt. különös figyelmet fordít a természeti és történelmi értékekre, így bukkantak rá a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei az értékes leletanyagra.

Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Egy éve még 138 nap volt a várakozási idő. Ha tovább csökken a kereslet, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása. Pedig a munkadíjak már európai szinten vannak, négyzetméterenként 8636 forintot kérnek el átlagosan a szakemberek, és kétharmaduk további áremelést tervez idén – derült ki a Mapei Kft. friss kutatásából. Bács-Kiskunban az adat 55 napnyi várakozást mutat.

Egymásba hajtott három román kamion az M5-ös autópályán, Lajosmizsénél, az egyik sofőrt a tűzoltók szabadították ki kedden délelőtt.

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 34 éves férfinak, aki ittasan és jogosítvány nélkül vezetett és okozott balesetet.

Számos feljelentés érkezett a Kalocsai Rendőrkapitányságra 2022 szeptemberében és októberében betörésről és besurranásról. Hét ember fogtak el a rendőrök.

A Kecskeméti Járási Ügyészség gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy Zala vármegyei férfival szemben, aki népszerű internetes játékokon 14 kiskorú fiúval alakított ki bizalmi kapcsolatot, amelynek köszönhetően tőlük intim fotókat és videófelvételeket szerzett meg.

A kormány a brüsszeli szankciók okozta jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sem mond le az alapértékekről, megvédi a családtámogatásokat, sőt idén tovább bővítette azokat.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége kedd délelőtt. A polgármester beszélt a Mercedes-Benz életműdíjáról, arról, hogy az autógyár nem tervez akkumulátorgyárat létesíteni a megyeszékhelyen, illetve az Izsáki út négysávúsításáról, a közművek kiváltásáról is szólt.

Késsel támadtak meg több embert kedden a portugál főváros Ismaili Központ nevű iszlám intézményében. Legalább ketten életüket vesztették, többen megsebesültek.

Évek óta érvényesül az ökológiai szemléletváltás Kecskemét zöldfelület-gazdálkodásában. Az önkormányzat a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-vel közösen régóta azon dolgozik, hogy a település felkészüljön a klímaváltozással járó hatásokra, melynek nagyon fontos eleme a zöldfelületek kezelése, azok megtartása és fejlesztése. 

Kiválóan szerepeltek a borotai Koch Borászat borai a huszadik alkalommal megrendezett Sygenta borversenyen. Az egyik legjelentősebb hazai bormustrára rekordszámú, több mint ötszáz nevezés érkezett az ország minden tájáról. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában