Fejlesztések

2023.03.28. 17:00

Nem tervez akkumulátorgyárat építeni a Mercedes Kecskeméten

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Gong rádió Mai téma című műsorának vendége kedd délelőtt. A polgármester beszélt a Mercedes-Benz életműdíjáról, arról, hogy az autógyár nem tervez akkumulátorgyárat létesíteni a megyeszékhelyen, illetve az Izsáki út négysávúsításáról, a közművek kiváltásáról is szólt.

Horváth Péter

Archív-felvétel

Fotó: Veres Viktor

A rádióműsorban a polgármester elmondta, hogy Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményétől, a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől kapott befektetési életműdíjat a Mercedes-Benz a közelmúltban. Ezzel elismerték a vállalat innovációját és a Magyarországon végzett folyamatos beruházásait. A polgármester úgy véli, hogy nemcsak a gyárat ismerte el ezzel a kormányzat, hanem a kecskemétieket is, a lelkiismeretes, innovatív munkavégzésüket. 

A polgármester hangsúlyozta: a stabilitása és a kiszámíthatósága miatt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nemcsak a jelen, hanem a jövő partnere is a város számára.

A polgármester a Mercedes közelmúltban tett nyilatkozatáról is szólt, miszerint nem tervez akkumulátorgyárat építeni Kecskeméten. Szemereyné Pataki Klaudia leszögezte: amely terveket eddig látott, és melyeket nyilvánosan be is mutattak a Mercedes második ütemű fejlesztésével kapcsolatban, egyikben sem szerepelt akkumulátor-összeszerelő gyár. Az akkumulátorok összeszerelt állapotban érkeznek be a gyárba, hiszen elektromos autókat gyártanak Kecskeméten.

A polgármester hozzátette, hogyha nagyobb arányban gyárt elektromos autókat a kecskeméti Mercedes-gyár, akkor annak megfelelően nagyobb mennyiségben érkezik a városba a kész akkumulátor. Az elektromos autók önálló gyártócsarnokot kapnak, de ez nem akkumulátor-összeszerelő üzem lesz, hanem a kész akkumulátort építik be az elektromos meghajtású autók alvázára – mondta a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint egy fordításbeli félreértésre vezethető vissza az, hogy az terjedt el, hogy akkumulátor-összeszerelő üzem létesülhet Kecskeméten. Az angol „assembly” szó összeszerelést jelent, és ez a szó megjelenik az akkumulátor vonatkozásában, de csak úgy, hogy a kész akkumulátort beszerelik az elektromos autókba.

Az Izsáki út négysávúsításáról is szót ejtett a városvezető. Elmondta, hogy a közművek kiváltása zajlott az elmúlt hónapokban, és jelenleg is tart. Hamarosan kezdődik az Olimpia utcai csomóponton – a CAMPUS sarkánál – egy középnyomású gázvezeték kiváltása, így április 3-tól a szakaszon még jobban korlátozzák a forgalmat, de teljes útzár sosem lesz. A polgármester hangsúlyozta, hogy folyamatosan presszinálja a kivitelezőt, hogy tartsa a határidőket és kész legyen a beruházás a jövő év elejére, így április-május környékén újra korlátozások nélkül használható lehet a megújult és kibővített Izsáki út.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában