Ültetés

2023.03.28. 19:00

Rózsás lesz Kecskemét belvárosa − galériával, videóval

Évek óta érvényesül az ökológiai szemléletváltás Kecskemét zöldfelület-gazdálkodásában. Az önkormányzat a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-vel (KVÜ Kft.) közösen régóta azon dolgozik, hogy a település felkészüljön a klímaváltozással járó hatásokra, melynek nagyon fontos eleme a zöldfelületek kezelése, azok megtartása és fejlesztése.

Horváth Péter

Az önkormányzat a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-vel közösen régóta azon dolgozik, hogy a település felkészüljön a klímaváltozással járó hatásokra

Fotó: Bús Csaba

Ennek esztétikailag és erőforrás-gazdálkodás szempontjából is jelentős része, hogy ősztől fogva a 36 ezer tőből mintegy 10 ezer tő egynyári virágot váltanak le a sokkal kevesebb gondozást igénylő rózsafajtákra, mintegy 2000 tő rózsát telepítenek a belvárosban − mondta Győri András városi főkertész az erről szóló tegnapi sajtótájékoztatón a Kossuth téren, ahol a KVÜ Kft. munkatársai éppen a főtéri rózsatövek ültetését végezték.

Két ütemben telepítik a rózsákat. Először ősszel ültettek el 1200 tő francia nemesítésű fajtát, most pedig 800 német tő kerül ki az ágyásokba a Kossuth téren, a Szabadság téren, a Dobó körúton és a Petőfi Sándor utcai körforgalomban. Utóbbi helyszínen egy látványos rózsagyűrű váltja fel a tavalyi ültetésű, aszály miatt elpusztult erika virágokat. A fél és egy méter közti magasságú rózsabokrok mindenféle színben pompáznak majd és egy részük illatos lesz, de főként dúsan virágzó látványrózsák szépségét élvezhetik a belvárosban járók. A virágok tavasztól őszig nyílnak majd. Győri András kiemelte, hogy a rózsák nem csak szépségük miatt váltják fel az egynyári növényeket, hanem ezek fenntartási igénye is elenyésző a leváltott virágokéhoz képest.

A főkertész elmondta: mintegy hat-hétmillió négyzetméter zöldfelületen végez munkát a KVÜ Kft., és a hatalmas zöldfelület fenntartása rendkívül forrás- és kapacitásigényes. Ezért a város nem a természet ellenében, hanem a természetet segítségül hívva javítja a közterületek fenntartási színvonalát. Ennek része az átalakuló, vízmegtartást célzó vízgazdálkodás, az új szemléletű talajgazdálkodás és a növénytelepítés.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában