Fejlesztés

2023.02.16. 10:55

Megújul a kunbaracsi faluház- és könyvtár

Az elmúlt évben 220 millió forint forrás érkezett Kunbaracsra. A rendelkezésre álló keretből jelentős beruházások valósultak meg az alig hatszáz főt számláló községben.

Gulyás Sándor

A belterületi úthálózat fejlesztése is a kiemelt feladatok közé tartozik – hangsúlyozta Hegedűs Lászlóné polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

Lélekszámát tekintve a Felső-Kiskunság legkisebb településén is számos infrastrukturális beruházás valósult meg a tavalyi évben a vármegyei Település- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP), a Magyar falu Program és az állami támogatásoknak köszönhetően.

– Az elmúlt évben 220 millió forint forrás érkezett Kunbaracsra. Belügyminisztériumi támogatással újult meg a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete. A harminckét millió forintos költségvetésből megtörtént az energetikai korszerűsítés, a teljes belső felújítás. A pályázathoz szükséges öt százalék önerőt a helyi Kunbaracsi ifjúsági Hagyományőrző Egyesület fizette ki. Az épület energia ellátását hőszivattyú és napelem biztosítja, kiváltva a drága gázenergiát, melynek köszönhetően a rezsiköltségek nullához közelítenek. Jelentős beruházás kezdődött meg a múlt év őszén. A TOP támogatásával hetvenkétmillió forintból javítjuk a településképet, óvjuk a belterületi utak egy részét a vízelvezető árkok kiépítésével, valamint helyreállítjuk az intézmények környezetében az útmenti parkolókat, ahol többek között dréncsöves, szikkasztásos vízelvezetés valósul meg apróköves burkolattal. A munkálatok ez év tavaszán fejeződnek be – ismertette a legnagyobb beruházások részleteit Hegedűs Lászlóné polgármester.

Az elmúlt esztendőben LEADER forrásból hárommillió forint támogatással és tizenöt százalék önerő felhasználásával elkészült a kültéri közösségi kemence, amit még tavasszal, a családi nap keretében adtak át a helyi lakosság számára. A sportolni vágyók részére kondiparkot alakítottak ki a közösségi ház szomszédságában ugyancsak LEADER támogatás és önerő felhasználásával.

– Sikeresen pályázott önkormányzatunk a Magyar Falu Programban is. Háromszáz méter hosszan építettünk aszfalt burkolatú utat a Petőfi és a József Attila utcák egy-egy szakaszán. A Petőfi Sándor utcát lakó-pihenő övezetté alakítottuk az ott élők védelme érdekében. Másfél millió forint támogatáshoz jutottunk a házi kedvencek ivartalanítására. Megújult a katolikus templomunk külseje. Elvégeztük az épület teljes homlokzatának festését, valamint szükség volt a bejárati ajtó cseréjére is. A felújítást az egyházközség támogatta, a festést helyi szakember végezte el, a bejárati ajtó cseréjét az egyház és a Kunbaracs Községért Alapítvány finanszírozta. A faluház- és könyvtár felújítására 96 millió forintot nyert önkormányzatunk a vármegyei TOP Plusz keretében. A pénzt az épület teljes energetikai megújítására költjük. A projekt magába foglalja a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését. A munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően elkezdődnek. Számos elképzelésünk van a helyi infrastruktúra fejlesztésére, azonban ehhez a forráskeresés nélkülözhetetlen – tette hozzá Hegedűs Lászlóné.

Az önkormányzati lakások felújítása, polgármesteri hivatal gazdaságos energiával való ellátása is várat magára. A régi iskolaépület hasznosítása, rekonstrukciója ugyancsak a község jövőbeni tervei között szerepel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában