Beruházás

2023.02.22. 13:51

Folytatódik a belterületi úthálózat fejlesztése Tasson

Eredményes évet tudhat maga mögött a tassi önkormányzat. A pályázati sikereknek köszönhetően több mint százmillió forint jutott fejlesztésre. A munka az idei évben is folytatódik, a legnagyobb beruházásnak a belterületi úthálózat fejlesztése ígérkezik.

Gulyás Sándor

Illusztráció

Fotó: Artem Avetisyan

A tavalyi évben tovább javult a község belterületi úthálózata. A Magyar Falu Program keretében újult meg az Angyal, a Csinos és az Iskola utca. Ezekre 16,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat. A Belügyminisztérium önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében 17 millió forinttal támogatta az önkormányzatot, melyből a Béke, a Darányi és a Szigetfő utca rekonstrukciója valósult meg. A pályázathoz az önkormányzat hárommillió forint önerőt biztosított. Az elmúlt évről áthúzódó, szintén Magyar Falu Program pályázat keretében sikerült a helyi nyugdíjasklub épületének homlokzati felújítását megoldani, emellett kicserélték a nyílászárókat is.

Kiemelt feladatunknak tartjuk a belterületi úthálózat fejlesztését – hangsúlyozta Németh Gábor polgármester
Fotós: Gulyás Sándor

– A tavalyi esztendő legjelentősebb beruházása az új ravatalozó megépítése volt. Önkormányzatunk a kivitelezésre 25 millió forint támogatást nyert a Leader-program pályázatán, ami koránt sem volt elegendő. A hiányzó összeg a helyi egyházak szerepvállalásával, az adakozók jóvoltából, valamint jótékonysági rendezvények bevételéből gyűlt össze, de az önkormányzatnak így is 30 millió forint saját erővel kellett biztosítania a beruházást. Az új ravatalozó tervét Czégány Sándor tassi származású főépítész készítette el. Az új létesítmény nemcsak ravatalozóként szolgál, az épület hátoldalán egy urnafalrendszert is kialakítottak a szakemberek – foglalta össze az elmúlt időszak legfontosabb történéseit Németh Gábor polgármester.

Az orosz–ukrán háború jelentősen rányomta a bélyegét az elmúlt évre Tasson is. A  beruházási stopnak esett áldozatul a község turisztikai fejlesztését szolgáló projekt.

– Önkormányzatunk a Belügyminisztérium gazdaságélénkítő programja keretében szerette volna megvalósítani a Duna-parti ifjúsági tábor fejlesztését. A létesítmény épületeinek felújítása, bővítése, újak létesítése és egy műfüves pálya kialakítása mintegy háromszázmillió forintos költséggel járt volna. A tervek elkészültek, ám a beruházási stop miatt nem juthattunk hozzá a remélt támogatáshoz. Ez annál is inkább fájó számunkra, mivel a fejlesztés alapjaiban változtatta volna meg településünk turisztikai lehetőségeit. Sikeresnek bizonyult viszont a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatunk. 178 millió forintot nyertünk hét belterületi gyűjtőút felújítására. Óvodánk sportszobával történő bővítéséhez, valamint az „Öregiskola” épületének, környezetének rekonstrukciójához ugyancsak a TOP Plusz keretében szeretnénk forráshoz jutni – tette hozzá Németh Gábor.

Az önkormányzat emellett bízik a Magyar Falu Program kínálta lehetőségben. Tervben van egyebek mellett a polgármesteri hivatal energetikai felújítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában