Galériával

2022.06.16. 07:00

Új ravatalozót avattak Tasson

Hatvanmillió forintos költséggel épült új ravatalozó a tassi református temetőben. A létesítmény ünnepélyes átadását kedden tartották meg.

Gulyás Sándor

Átadták a ravatalozót. Fotó: Gulyás Sándor

– A hatvanas években szüntették meg a háztól való temetést. A gyászszertartások helyszínéül Földvári Gábor, néhai császári és királyi tanácsos, Pest megyei alispán átalakított kriptáját jelölték meg. A rendszerváltozást követően a tassi önkormányzat képviselő-testületének elvi elképzelései voltak a kegyeletsértő állapotok megszüntetésére, megoldás azonban nem született. 

Megválasztásom után stratégiai feladatomnak tartottam, hogy megépítsük végre azt a ravatalozót, ami méltó településünkhöz. 

Önkormányzatunk az építkezésre 25 millió forint támogatást nyert a LEADER-program pályázatán, ami koránt sem volt elegendő. A hiányzó összeg a helyi egyházak szerepvállalásával, az adakozók jóvoltából, valamint jótékonysági rendezvények bevételéből gyűlt össze, de az önkormányzatnak így is 30 millió forint saját erővel kellett biztosítani a beruházást – foglalta össze beszédében az előzményeket Németh Gábor polgármester. 

Az új ravatalozó tervét Czégány Sándor tassi származású főépítész készítette el. Az új létesítmény nemcsak ravatalozóként szolgál, az épület hátoldalán egy urnafalrendszert is kialakítottak a szakemberek.

– Képviselő-testületünk elmondhatja magáról, hogy az utóbbi időszakban, képletesen szólva, a bölcsőtől a sírig igyekezett a település lakóinak jobb körülményeket biztosítani. A 2016 óta létező, nagyon jelentős újszülött támogatási rendszerünk mellett megépítettük bölcsődénket, beadott pályázatunk van az óvoda fejlesztésére, tervben van az úgynevezett „Öregiskola” rekonstrukciója, amit a Tankerülettel közösen kívánunk megvalósítani. 

A hat felújítás alatt álló utca mellett további hetet szeretnénk leaszfaltozni egy már beadott pályázat segítségével.

Jelentős idegenforgalmi beruházás indul rövidesen az ifjúsági táborunk területén. Az új ravatalozóval pedig községünk, mely az idén 1020 éves, ettől kezdve méltó körülmények között búcsúzhat halottaitól – tette hozzá a polgármester.

Az átadó ünnepségen közreműködött Némethné Katona Margit, Tóthné Hardi Bernadett, Kibédi-Szabados Teréz. Az épületet Bese Gergő atya szentelte meg, áldást mondott Dobos Bence református lelkész. A kivitelezésben résztvevők munkáját oklevéllel köszönte meg Czégány Sándor főépítész és Németh Gábor polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában