Sóstó

2023.01.17. 06:55

Több pénzt fordítanak idén a haltelepítésre Kiskunhalason

Idén mintegy húszmillió forintot költene haltelepítésre a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület – mondta Dobos János, a szervezet elnöke a legutóbbi halasítás alkalmával.

Pozsgai Ákos

Az egyesület pontyot, süllőt és balint szeretne vásárolni

Fotó: Pozsgai Ákos/archív felvétel

Összesen tizenöt mázsa dévérkeszeget engedtek az elmúlt napokban a halasi Sóstóba, a friss halállomány a Dunántúlról érkezett, amihez Dobos János egyesületi elnök szerint mostanság nehéz hozzájutni. 

– A telepített halállomány értéke valamivel több mint egymillió forintba került, amit az egyesület a tagdíjakból, a horgászjegyekből származó bevételből, valamint pályázati forrásból finanszírozunk – mondta hírportálunknak Dobos János.

Hozzátette, hogy az idén a tavalyinál nagyobb összeget, mintegy húszmillió forintot terveznek haltelepítésre fordítani. A meglévő dévérkeszegek mellé, amely a teljes állomány mintegy húsz százalékát teszi ki, pontyot, süllőt és balint szeretnének vásárolni, majd a tóba engedni.

A horgászok vezetője szólt arról is, hogy a lehullott csapadékot illetően bizakodóak, mert az elmúlt évek legmagasabb vízszintjén áll a tó vize. 

Ez a csapadékos ősz mellett betudható annak, hogy egy kétszázmilliós önkormányzati beruházás miatt ma már a Felsőváros csapadékvize a tóba érkezik. Gondot okoz azonban az enyhe téli időjárás, a tó vize nem fagy be, így a nád learatása a korábbi évekhez hasonlóan ismét csak részben valósulhat meg, a tó közepén lévő részen nem tudják levágni.

Az önkormányzat a soron következő képviselő-testületi ülésen tárgyalja majd, hogy idén is elengedje a haszonbérleti szerződésből adódó fizetési kötelezettségét az egyesületnek a korábbi évekhez hasonlóan, az így megmaradt összeget a vízutánpótlásra és a tó környezetének karbantartására tudják majd fordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában