Ünnepi mozdony

2023.01.04. 19:58

Bács-Kiskunba is begördült a Fény Szili

Szerda este először Kecskemétre, majd Kiskunfélegyházára is a Fény Szili.

baon.hu

A V43-as mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti

Fotó: Gulyás Sándor

Szerda este 18 óra után nem sokkal a Napfény InterCityvel begördült Kecskemétre, majd Kiskunfélegyházára is a Fény Szili. A V43-as mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti. Az ünnepi időszak alatt – január 9-ig meghosszabbítva – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhatnak vele az utasok, így érkezett Bács-Kiskun vármegyébe is az ünnepi díszbe öltöztetett mozdony.

A Sziliről

A villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta az elnevezést) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása. Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit pedig a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik – közölte a mavcsoport.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában