Takarékosság

2022.12.11. 07:00

Elektromos fűtésre állt át a szabadszállási önkormányzat

Takarékoskodj úgy, mintha otthon lennél! – vallja a szabadszállási önkormányzat. Az elmúlt hónapokban több egyedi takarékossági módszert dolgozott ki a város vezetése.

Gulyás Sándor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

– Az energiaárak drasztikus emelkedését követően el kellett gondolkodnunk, hol lehet meghúzni a nadrágszíjat. Elhatároztuk, hogy a lehetőségeinkhez mérten apró ötletekkel és odafigyeléssel spórolni fogunk a rezsiköltségeken. A gáztól már részeben függetlenítettük magunkat, ahol tudtunk, megpróbáltunk átállni elektromos fűtésre, mivel az áram lényegesen olcsóbb. Saját költségvetésünkből negyvenöt darab hűtő-fűtő klímát vásároltunk. 

A berendezések beüzemelése folyamatosan zajlik az önkormányzati tulajdonú intézményekben. 

Könnyebbséget jelentenek emellett a meglévő napelemrendszerek is, melyek segítségével képesek vagyunk a meglévő fűtésrendszerekre úgymond rásegíteni. A beruházás nemcsak energetikai fejlesztésnek minősül, hanem komoly gazdasági befektetés is, ami több tíz-, vagy akár százmillió forint megtakarítást jelenthet a város számára – sorolta Darabos József polgármester.

A beruházásoknak és takarékossági intézkedéseknek köszönhetően az önkormányzati intézmények közül Szabadszálláson csak a művelődési házat kellett bezárni. Az intézmény dolgozói közművelődési feladataikat a könyvár épületében végzik, illetve a tervezett programjaik is ott zajlanak. 

– A másik jelentősnek számító intézkedés a polgármesteri hivatal átszervezése, az irodák összevonása. A változásra nem csak az energiaárak emelkedése miatt került sor. A pályázati sikernek köszönhetően várhatóan még az idei esztendőben megkezdődhet a polgármesteri hivatal épületének energetikai felújítása. A beruházás a régi és a később hozzáépített épületszárnyat is érinti. Megújulnak a nyílászárók, a födémszigetelés, kiépítésre kerül a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer is – tette hozzá a város­vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában