Fejlesztés

2022.11.03. 16:30

Új szabadtéri kézilabdapályát avattak a kalocsai Eperföldi iskolában

Évtizedek óta egy elhanyagolt, feltöredezett betonpálya terült el a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola udvarán, ahova a fejlesztésnek köszönhetően most rácsos szerkezetű, csapadékvíz-elvezető talaj került.

Gábor János

Balról: dr. Filvig Géza kalocsai polgármester, Novák András, az MKSZ operatív igazgatója és Szabó Balázs egyesületi elnök az átadón

Fotó: Gábor János

A város a Magyar Kézilabda Szövetséghez (MKSZ) pályázott szabadtéri pálya létesítésére és végül bruttó 40 millió forintot el is nyert a projektre. A korszerű létesítményt – a hozzá járó eszközökkel, így például kapukkal és hálókkal – szerdán adták át a kalocsai Gézengúz Utánpótlás Kézilabda Club játékosainak, akik meg is tartották rajta az első próbaedzést. A szalagot a városvezető, a helyi sportklub elnöke és az MKSZ operatív igazgatója, Novák András vágta át.

Dr. Filvig Géza polgármester az átadón felidézte: a pályázatot 2020-ban nyújtottak be az MKSZ-hez, és a helyi UKC-val egyeztetve úgy döntöttek, hogy a projekt kedvezményezettje az addigra már szinte használhatatlan pályával rendelkező Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola legyen. Ebben az intézményben a kézilabda eleve kiemelt óraszámban oktatott sportág, de a tanulók mellett a Gézengúz csapata is nagy hasznát fogja venni a létesítménynek, amikor szabadtéri edzésekre kerül sor. A városvezető közölte: az önkormányzattól és a tankerülettől lényegében csak tulajdonosi jóváhagyást igényelt a projekt, amiért külön köszönetet mondott a Szövetségnek.

Novák András, az MKSZ operatív igazgatója a megnyitón elmondta: a hatodik országos Tornaterem Felújítási Program keretében nyílt lehetőségük a kalocsaihoz hasonló kültéri projektek támogatására. 

Szerinte nagyon átgondolt kezdeményezés volt, hogy Kalocsa olyan helyszínre szánta az új pályát, ahol nem csak egyesületekhez igazolt játékosok, hanem diákok is hozzáférnek, például a mindennapi testnevelésórák, vagy délutáni foglalkozások keretében.

– Ez egy rendkívül időtálló pályaburkolat, ami a kapukkal és a mögöttük található labdafogó hálókkal kiegészülve hosszútávon és akár az év 365 napján használható, kivéve talán akkor, ha nagyon nagy hóesés van – vázolta Novák András. 

– Az ország 16 különböző városában valósult meg ilyen, vagy ehhez hasonló kültéri pálya, és mindenhonnan nagyon jó visszajelzéseket kapunk, nem csak a kluboktól, hanem az iskoláktól is - mondta, majd bevallottan haza beszélve azt kérte a megjelent fiatal sportolóktól, hogy a pályán lehetőleg többször kerüljön elő a kézilabda, mint a foci.

A Gézengúz UKC megtartotta az első próbaedzést az átadó után
Fotós: Gábor János

Szabó Balázs, a Gézengúz UKC elnöke emlékeztetett: nem sokkal ezelőttig ugyanaz a betonburkolat fedte a pályát, amelyen kisdiákként még ő is rohangált, és már akkor is meg kellett küzdeni a széles repedésekkel. Amikor például a Pünkösdi Kézilabdatornán külföldi csapatot fogadtak, nekik, a vendéglátóknak fél órával hamarabb kellett érkezni, hogy bemelegítés gyanánt kigyomlálják a gazat a küzdőtér repedéseiből. Közel 30 év telt el azóta, szóval nagyon időszerű volt a felújítás, amihez az UKC örömmel adta a szakmai munkáját. Megjegyezte: őszintén reméli, hogy az átadó nem a végét jelenti az MKSZ-szel való együttműködésnek, hanem csak az első mérföldkő, amit további beruházások követnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában