Honvédelem

2022.11.22. 06:50

Hamarosan indul a honvéd kadét képzés Bácsalmáson is – galériával

Csatlakozott az öt éve létrejött Honvéd Kadét Programhoz a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium is, az erről szóló együttműködési megállapodást a tankerület és az intézmény vezetője hétfő délelőtt írták alá ünnepélyes keretek között a Magyar Honvédség területileg kijelölt katonai szervezetének vezetőjével.

Pozsgai Ákos

Almási László alezredes nyújtotta át Márai Andrásnak a tanúsítványt.

Fotó: Pozsgai Ákos

A program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. A programban azok az intézmények vehetnek részt, melyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a MH. egyik, számukra kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus továbbképzési programban, valamint mentorálási segítségben részesülnek. 

Ehhez a programhoz csatlakozott az együttműködési megállapodás aláírásával a bácsalmási Hunyadi János Gimnázium Bács-Kiskun megyében ötödik oktatási intézményként, ahol 2023. szeptember 1-jétől kezdődik el a kadétképzés. 

A dokumentumot a gimnázium fenntartójaként a Bajai Tankerületi Központ igazgatója Sárosi Magdolna, Márai András gimnázium igazgató, Bácsalmás alpolgármester és Vantal Zsolt ezredes, az MH. 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka írták alá a művelődési ház külön termében tartott ünnepségen.

A honvéd kadét program különösen fontos hiszen 2004-ben a sorkatonai szolgálat felfüggesztésével a középiskolás generáció és a magyar fiatalok eltávolodtak a katonai élet sajátosságaitól. A program célja, hogy hazafiasságra, hazájukat szerető polgárokat neveljünk és oktassunk. A program ehhez ad egy megfelelő keretet – hangsúlyozta köszöntőjében Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. Hozzátette: a kadét programban résztvevő diákok a megkapott honvédelmi, rendvédelmi ismeretekkel és a hazafias neveléssel olyan tulajdonságokra tesznek szert, mint a pontosság, a precizitás, a bajtársiasság és a közösségért való tenni akarás, melyek a honvédségnél fontos katonai erénynek számítanak. A megszerzett tudással a katonai és rendvédelmi pályán kívül a civil életre is komoly útravalót kapnak a fiatalok.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója azt emelte ki, hogy a tankerületen belül egyedülálló intézmény a bácsalmási gimnázium, ahol megkezdődik a honvéd kadét képzés.

Márai András gimnáziumi igazgató arról beszélt, hogy a jövőre hetvenéves intézmény az elmúlt évtizedekben milyen fontos szerepet töltött be Bácsalmás életében, ismertette az iskola kadét programmal kapcsolatos terveit és céljait. – A megállapodás lehetőséget biztosít a céljaink megvalósítására, hogy olyan fiatalokat neveljünk, oktassunk, akik a hazájukért felelősek és fontos számukra Magyarország biztonsága, amit a határ menti településen élők nap mint nap a bőrükön tapasztalnak – hangoztatta. Elmondta, hogy a kadét program keretében a honvédelmi és rendvédelmi ismeretek közismereti tantárgyként lesz beépítve a pedagógiai programba honvédelmi alapismeretek néven, amin keresztül a történelmi és földrajzi ismereteiket is fogják gyarapítani a fiatalok.

Németh Balázs polgármester szerint a gimnázium diáksága, a pedagógusi kar más kisvárosokhoz hasonlóan Bácsalmás életében is meghatározó szerephez jut a zene, a sport, a kultúra és más területen is. Az intézmény vezetése helyesen pozícionálta az iskolát, családias légkörben tanulhatnak a diákok, ahonnan az ország bármely egyetemére, főiskolájára be lehet. A kadétképzés beindításával pedig olyan pluszt kaphatnak a diákok, amivel tovább erősíthetik a helyi közösséget.

A honvéd kadét képzésről szóló tanúsítványt Almási László alezredes, Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője nyújtotta át Márai András igazgató részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában