Ünnep

2022.11.17. 17:08

Élő karácsonyfája lett Kecskemétnek – galériával, videóval

Élő karácsonyfája lett Kecskemétnek, miután csütörtökön a városháza előtti téren egy öt méter magas, fiatal ezüstfenyőt ültetett el a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. A fenyőt Hetényegyházáról, a temető bővítéssel érintett önkormányzati területről gyökerestől emelték ki az erre szolgáló speciális géppel és szállították a város szívébe. Az eredetileg a városközponti körágyásban lévő két kisebb fenyő a Vasútkertben találta meg végleges otthonát.

Horváth Péter

A fenyőt Hetényegyházáról, a temető bővítéssel érintett önkormányzati területről gyökerestől emelték ki és helyezték el a város központjában.

Fotó: Bús Csaba

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere elmondta, hogy az új fa ültetése nagy lépés Kecskemétnek a karácsony még szebb megünneplésében. A városvezetés már régóta foglalkozott azzal, hogy egy fiatal élő fát ültessenek a város karácsonyfája gyanánt. Ez visszatérően kérésként is megfogalmazódott a kecskemétiekben. Kiemelte, hogy több szempontból is különös jelentősége van a fa átültetésének. Az átültetés környezetbarát megoldás, hiszen többé nem kell fenyőfát kivágni azért, hogy a karácsonyi időszakban felállítsák a főtéren. Ez kifejezi a város fenntarthatóságra irányuló gondolkodását és törekvését. 

– Emellett szimbolikusan megmutatja a város jövőépítésre való szándékát, hiszen ahogyan a mondás tartja, aki fát ültet, bízik a jövőben. Ez azt is kifejezi, hogy Kecskemét városa a jövő nemzedékének épít. Akármilyen fejlesztés történik, vagy azzal kapcsolatos döntés születik, mindig a jövő építése lebeg célként a városvezetés szeme előtt – fogalmazott Engert Jakabné.  Az ültetés további jelentősége, hogy egységes adventi kép tárulhat a főtéren járók szeme elé. A megújult Városháza bejáratának egyik oldalán állítják majd fel a Betlehemet, szintén a városházánál helyezik el az adventi koszorút és ennek a hármasságnak fizikai közelségében is tagja lesz az új fenyő, illetve karácsonyfa.

Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy mintegy egy évtizede dédelgették a karácsonyfa ültetésének vágyát, ehhez kellett egy alkalmas fa és egy ideális helyszín. Az ügyvezető hozzátette, hogy a fa növekedési életszakaszában van, így évről évre nagyobb és szebb karácsonyfája lesz a megyeszékhelynek, 10 év múlva pedig igazán tekintélyes méretűvé cseperedik a fiatal ezüstfenyő. Az ügyvezető kiemelte: az átültetett fák gondozására kiemelt figyelmet  fordítanak, Kecskemét karácsonyfája pedig külön locsolórendszert kap és bőséges tápanyaggal gondoskodnak arról, hogy biztosan megmaradjon új helyén. Díszítésénél pedig figyelembe veszik a fa életkorát, ezért fiatal korában nem terhelik túl a csillogó karácsonyi díszekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában