Koncert

2022.11.10. 17:19

Egy éven belül újabb hangversenyzongorával gazdagodott a halasi zeneiskola

Csehországból érkezett a Petrof zongora gyártó cégnél készült hangszer, amelyet a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanszakos hallgatói használnak majd. Az új zongora avatására szerda este került sor, az intézmény hangversenytermében, ahol az iskola növendékei és tanára adtak nagysikerű koncertet.

Pozsgai Ákos

Négykezest is játszottak az új zongorán.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az új hangszer a tanév elején érkezett az zeneiskolába az Elba és az Orlice folyók partján fekvő csehországi Hradec Králové-ból, a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő Petrof zongoragyárból, ahol készült. Kovács Andrea iskolaigazgató és helyettese, Juhászné Zelei Judit Viszmeg László zongorahangoló-és javító mester segítségével kerültek kapcsolatba és sikerült beszerezni az új zongorát. Az intézmény életében ez az első zongora, amely új állapotban került hozzájuk, és egy mintegy fél évszázados Blüthner 225 típusú hangversenyzongorát vált ki, amelyet 35 évvel ezelőtt kapott a zeneiskola. Az új zongorát a Szerencsejáték Zrt. 5 millió forintos adományából sikerült megvásárolni.

Az 140 centiméter hosszú, rózsafa belső borítású zongorát, amelynek billentyűzet fedele liftes technikával működik, a balesetek elkerülése érdekében, az intézmény két vezetője személyesen próbálták ki, mielőtt a Kiskunhalasra érkezett volna.

A közel egy órás zongoraavató ünnepségen a zeneiskola zongora tanszakának növendékei és tanárai játszottak négy-és hatkezes, valamint kétzongorás darabokat, világhírű zeneszerzőktől.

A több mint hatvanéves Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola legutóbb – 34 év után először – idén áprilisban kapott egy, nem új, de kiváló állapotban lévő zongorát, amelyre a Kiskőrösi Tankerülettől egymillió forintot kapott az intézmény, a Zeneszeretők Kiskunhalasért Alapítvány által összegyűjtött összegyűlt 190 ezer forint, valamint a fennmaradó félmillió forintot a kiskunhalasi önkormányzat biztosított a hangszer megvásárlásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában