Petőfiszállás

2022.09.23. 17:20

A pálosszentkúti kegyhely megújításában sok önkéntes segített a munkájával

Pálosszentkút az Alföld egyik legszebb és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. A petőfiszállási zarándokhelyen az elmúlt években mintegy 500 millió forint pályázati forrásból látványos fejlesztések valósultak meg. Ugyanakkor a kegyhely megújításához számtalan önkéntes járult hozzá munkájával és adományával. Ezekről számolt be hírportálunknak Balla Barnabás plébános.

Vajda Piroska

Balla Barnabás plébános szerint méltó dísze a templomnak az új oltárterítő

Fotó: Vajda Piroska

A pusztai búcsújáró helyet elsősorban természeti környezete miatt látogatják szívesen, hiszen tökéletesen alkalmas a világ zajától való elvonulásra, a magányos vagy kisebb csoportos lelki programokra, az elmélyedésre. A kegyhelyre érkező vendégeket megújult épületek és megszépült környezet várja. Balla Barnabás plébános, pálos szerzetes elmondta, idén tavasszal adták át a megújult templomot, amelyet korábban már belülről felújítottak. Most a külső homlokzat felújítása és ablakok cseréje valósult meg, valamint díszvilágítást is kapott az épület. 

A templom felújítási munkálatainak megkoronázásaként új oltárterítőket is kaptak ajándékba. Az ókalocsai mintás terítőket két kecskeméti hölgy, Ádám Andrásné Erzsébet és Vida Ágnes hímezte, akik megközelítőleg 800 órát dolgoztak a több mint tizenöt méter hosszú oltárterítők elkészítésén. A plébános kiemelte még a Szent II. János Pál pápa oltárt, amelyet több adományozónak köszönhetnek. A pápáról készült festményt a częstochowai Jasna Góra Pálos Kolostor házfőnöke, Marian Waligóra atya ajándékozta a kegyhelynek, az oltárt pedig Mürschberger Zsuzsanna és férje restaurátorok készítették.

Balla Barnabás azt is elmondta, hogy a Boldog Özséb Program keretében újulhatott meg a zarándokház, amely most már komfortos körülmények között több mint 22 személy elhelyezésére alkalmas. 

Az épületben a vendégek bepillantást kaphatnak a Magyar Pálos Rend nagy személyiségei, úgymond a pálos "hősök és vértanúk" életébe. De, elkészült az Érték-kert is, ahol a zarándokok hitéleti igék útmutatása mellett ismerhetik meg a leghíresebb 25 magyar feltaláló életművét. Ugyanakkor megújult a Házaspárok útja is, amelyet a Házasság Hete országos programsorozat keretében szenteltek fel. A tizenöt állomásból álló erdei sétaút táblái öt házaspár és egy jegyespár összefogásával és keze munkájával újultak meg. A másfél kilométeres séta alatt, a puszta csendjében a házaspároknak lehetőségük nyílik arra, hogy életük fontosabb állomásait, eseményeit, feladatait, nehézségeit átgondolják – részletezte Barnabás atya.

Hozzátette, az árkádok alatt kihelyezett ismertetőtáblák segítségével a Kárpát-medence 33 Mária kegyhelyének csodájával ismerkedhetnek meg a zarándokok. A Mária múzeumban pedig a világ minden tájáról találhatnak Szűzanya ábrázolást, valamint egy másik helységben az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet bemutató, Pálosok a Nagyvilágban című kiállítást nézhetik meg – sorolta a plébános, aki örömmel számolt be arról, hogy elkészült a Pálosok a Nagyvilágban című kötet is, amely fényképekkel gazdagon illusztrálva mutatja be a világ 17 országában működő 73 pálos kolostort. De fontos fejlesztésként említi a motoros emlékművet is, amely a Motorkerékpálos közösség tagjainak felajánlásából és önkéntes munkájával valósult meg a kegyhelyen, azzal a céllal, hogy méltó módon emlékezhessenek elhunyt motoros barátaikra.  

A plébános azt is elmondta, a fejlesztések során új eszközökkel is gyarapodott a kegyhely, többek között egy fűnyíró traktort vásároltak és automata öntözőrendszert is kiépítettek azért, hogy könnyebb legyen a több hektáros park gondozása. 

A plébános beszélt arról is, hogy az építkezési munkálatok során számtalan nehézségbe ütköztek, a kivitelezést végző mesterek pozitív hozzáállása, minőségi munkája azonban minden fáradozásért kárpótolja. Kiemelte, a Motorkerékpálos közösség tagjait, akik mindig szívesen dolgoznak a kegyhely szépítésén. De a petőfiszállásiak is sajátjuknak érzik a kegyhelyet, rendszeresen vállalnak önkéntes munkát, segítik az események lebonyolítását. 

Az önkormányzat és a helyi intézmények is folyamatosan támogatják a búcsújáró-helyet. A fejlesztésekért külön köszönet illeti Soltész Miklóst a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt és a térség országgyűlési képviselőjét, Lezsák Sándort – hangsúlyozta Balla Barnabás, aki a felújítási munkálatok után most már szeretné inkább a hívek, főként az ifjúság lelkigondozására helyezni a hangsúlyt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában