Galériával / Videóval

2022.07.10. 15:41

Több száz motoros érkezett a Motorkerékpálosok zarándoklatára Pálosszentkútra

Több száz motoros érkezett a fehér barátok által szervezett motoros zarándoklatra a hétvégén Pálosszentkútra. Az esemény idén azért is volt különösen fontos, mert szombaton avatták fel a Pálosszentkúti kegyhelyen azt az Emlékhelyet, ahol méltó módon emlékezhetnek elhunyt motoros barátaikra a Motorkerékpálos közösség tagjai.

Vajda Piroska

Az Emlékhelyen méltó módon emlékezhetnek elhunyt motoros barátaikra a Motorkerékpálos közösség tagjai

Fotó: Vajda Piroska

A częstochowai Fekete Madonna képe előtt kialakított Emlékhely a 2008-ban alakult Motorkerékpálos közösség tagjainak felajánlásából és önkéntes munkájával valósult meg a petőfiszállási Mária kegyhelyen, amely a Magyar Pálos Rend egyik lelki központja, hazánk egyik legjelentősebb búcsújáró helye. 

A szombaton délben kezdődött találkozóra több száz motoros érkezett az ország minden pontjáról, hogy közösen ünnepeljék meg az Ostorházi László tervei alapján megépült Emlékhely felavatását. A zarándoklat közös szentmisével kezdődött, majd a szertarás zárásaként Puskás Antal tartományfőnök megáldotta és megszentelte az emlékművet. Ezt követően a motorosok nyeregbe pattantak és egészen a kiskunfélegyházi Ótemplomig zarándokoltak, ahol hagyomány szerint megáldották és megszentelték a motorosokat. 

Bár Puskás Antal tartományfőnök nem szokott motorozni, a Motorkerékpálosok közösségét mindenben támogatja. Mint mondta, a közhiedelemmel ellentétben a motorozás és Jézus egyáltalán nem áll távol egymástól. 

– Kezdettől fogva gyarapszik ez a közösség, mert olyan világot élünk, amikor az az egyik legnagyobb ajándék az embernek, ha tartozhat valahová. Itt a Motorkerékpálosok közösségében a szerzetesek és papok mélyebb szinten is tudnak iránymutatást, segíteni adni egy-egy élethelyzetben. Ez az ereje ennek a közösségnek. Meg az, hogy itt nincsenek szigorú vallási szabályok, bár a társaság többsége elkötelezett keresztény, de mindenkit szeretettel befogadnak. Számtalan példa van arra, hogy a motorosok ebben a közösségben, a zarándoklatok során találtak rá Jézusra – fogalmazott Puskás Antal.   

– A szombaton felavatott emlékhely ötlete néhány éve fogalmazódott meg, amikor erdélyi barátainkkal közösen ültettünk itt a kegyhelyen egy hársfát. Akkor vetődött fel, hogy az elhunyt motorosok nevét valahol rögzíteni kellene, hogy emlékezni tudjunk rájuk. Végül Balla Barnabás atya javaslata volt, hogy a Fekete Madonna képe előtt kellene kialakítani az emlékhelyet 

– idézte fel az előzményeket Zsabokorszki Zsolt, a Motorkerékpálosok közösségének egyik alapítója.

A pontos koncepciót Ostorházi László dolgozta ki egyik képzőművész barátjával közösen. Az elkészült terveket a pálos atyák és a közösség tagjai is támogatták. Ezt követően kezdődött meg az emlékű építése, ami csaknem fél évig tartott. 

Az égi motorosok falára elsőként hat elhunyt motoros társuk neve került fel. Az emlékhelyen úgy tudják feltüntetni a neveket, ha a Motorkerékpálosok honlapján elérhető nyomtatvány kitöltésével ezt kérik a hozzátartozók. Persze szívesen fogadnak adományt is, amelyből a névtáblák elkészítését finanszírozzák – részletezte Ostorházi László. Hozzátette, úgy tervezik, hogy ezeket a táblákat minden évben halottak napján egy szentmise keretében helyezik ki. Hangsúlyozta, nem csak a Motorkerékpálosok közösségéhez tartozó elhunytak neve kerülhet fel az égi motorosok falára, hanem minden motoros lelkületű emberé. 

Az emlékhely megalkotóiról azt is megtudtuk, hogy mindketten gyermekkoruk óta motoroznak. Zsabokorszki Zsolt nyugdíjas pedagógus, Budapesten él. Fontos számára családja és a motorozás mellett a hit és a művészettörténet, amit szerinte elválaszthatatlanok egymástól. Elmondta, minden évben több közös zarándoklatot szerveznek. Rendszeresen járnak Lengyelországba, Mátraverebély-Szentkútra, Máriagyűdre, Celldömölkre, Csíksomlyóra. Petőfiszállásról vasárnap Medjugorjéba indultak. 

Ostorházi László ötgyermekes édesapa, tanár és jogász emberként egész életében a műszaki pályán tevékenykedett. Nyolc éve jár a keresztény motorosok közösségbe. Érdeklődésünkre elmondta, számára azért volt kezdetben is nagyon vonzó a pálosokkal motorozni, mert a zarándoklatokon a motorozás élménye mellet midig kap lelki és kulturális útravalót is. Hangsúlyozta, hogy ennek az emlékhelynek küldetése van. Szeretnének, minél több embert megszólítani. Jöjjenek ide, függetlenül attól, hogy vallásosak vagy sem. Gondolkozzanak el az életről, a halálról, a hitről, a motorozásról és embertársaikról. Végezetül a motorosok életfilozófiáját a szabadság és a közösséghez való tartozás érzésében határozta meg. Mint mondta, aki ezt a fajta lelkiséget magához közel állónak érzi, azt szeretettel várják a Motorkerékpálosok közösségébe. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában