Galériával

2022.09.04. 11:25

Csodálatos és értékteremtő óvónéniket mutat be a kunszállási rendezvénysorozat

Csodálatos óvónénik címmel indult kulturális eseménysorozat Kunszálláson, olyan alkotó óvodapedagógusokkal, akik valami csodálatra méltó dolgot hoztak létre. A sorozat a tehetség és az alkotás szépségének bemutatása mellett a szakma népszerűsítésére is szolgál, és a bemutatott példaképek és művük kedvcsinálóként szolgálhatnak a pályaválasztás előtt állók számára.

Horváth Péter

Mesekönyv illusztrációkból nyílt kiállítás

Fotó: Bús Csaba

A rendezvénysorozat ötletgazdája Horváthné Gellért Emőke, a Kunszállási Mosolyvár óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. 

– Az óvónénik szakmája önmagában is csodálatra méltó. Rendkívül sokoldalú, nagyon tehetséges emberek dolgoznak a szakmában országszerte. Azonban  köztük is vannak olyan szakemberek, akik szakmájukon is túlmutatva teremtenek csodát a mindennapokban. Ők olyan alkotók, akik változatos területeken, főképp a kultúra és a művészetek világában is maradandót műveket hoznak létre, és példaképül szolgálnak a leendő szakemberek előtt. Ezekről az értékteremtő óvónénikről szól az eseménysorozat, ami egyben a szakma népszerűsítését is elősegítheti

 – mondta Horváthné Gellért Emőke. 

Az első esemény szombaton volt a Faluházban, ahol Miklya B. Emese Sára illusztrátor mesekönyv illusztrációkból álló kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Az alkotásokat úgy helyezték el, hogy a legkisebbeknek is örömet okozzon a kiállítás látogatása, valamint minden család egy a művekkel kapcsolatos kérdéseket, értelmezési szempontokat tartalmazó, megvitatást szolgáló kártyát és egy idézetet kapott. A tárlat látogatása után minden gyermek elkészíthette a maga mesekönyv illusztrációját. Az alkotónak idén májusban volt már kiállítása Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Miklya-Babiczky Emese Sára Budapesten él, a budai hegyek ölelésében, és óvodás korú gyermekek nevelésével foglalkozik a Táltos Óvoda Kék csoportjában.

Az illusztrátor bevallása szerint a mesék, a fantázia birodalma, és az illusztráció világa kiskora óta meghatározó szerepet tölt be életében. Egészen kicsi volt még, amikor az első verseiből egy kis könyvecskét készített édesapja segítségével, amelynek lapjait maga illusztrálta a saját rajzaival.

Felnőttként, gyerekek között dolgozva, nekik mesélve, velük együtt alkotva került előtérbe benne újra a rajzolás, és a festés iránti mérhetetlen szeretete. Ahogyan a gyerekek között egyre fontosabbá vált számára a gyermekirodalom remekeinek megismertetése, és az olvasóvá nevelés feladatainak mindennapos gyakorlása, úgy hazatérve ugyanolyan fontossá vált az élményei lerajzolása, megfestése, és illusztrálása. Első képei ezért szinte mind a gyerek nyelvből merítkeztek, a vicces, vagy furcsa életértelmezéseiket igyekezte képpé formálni.

 

Az évek során egyre biztosabb kézzel, egyre több technikában kipróbálta magát, így egyszerre dolgozik montázstechnikával, akvarell festékkel és ceruzával, akrill festékkel, de olajfestékkel is, kevert technikákkal is, illetve sok esetben használ digitális rajzeszközöket.

 

Első könyvbéli illusztrációi Babiczky Tibor Szapphó paradigma című verseskötetében jelentek meg a Kalligram könyvkiadó gondozásában.

2021-ben kezdett el egy kimondottan gyermekillusztrációt oktató szakon tanulni a budapesti Corvin rajziskolában, ahol többek között Turi Lilla és Rófusz Kinga illusztrátoroktól tanulhat.

Horváthné Gellért Emőke elmondta, hogy a következő meghívottuk Balla Piroska kecskeméti óvónő lesz, aki író-olvasó találkozó alkalmával bemutatja Hópihe álom című verseskötetét. Verseit sok óvónő tanítja és az óvodai foglalkozásokba is beépíti. Ebben a nevelési évben lesz még vendég Besnyő Gabriella, a kecskeméti Hosszú Utcai Óvoda óvónője, aki a Nova Prospect, A Dal című tehetségkutató műsorban is többször szereplő zenekar énekesnője és vegán aktivista. Meghívott lesz még a Jakabi Kultúrműhelyben amatőr színészként szereplő több jakabszállási óvónő is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában