Fejlesztés

2022.09.27. 06:55

Belvárosi útzárak mellett újítják fel a vízhálózatot Kalocsán

A héten elkezdődik és bő egy hónapig tart a Szent István király úttal párhuzamosan futó, belvárosi Arany János utca ivóvízhálózatának felújítása – jelentette be közleményben az önkormányzat. A munkálatok komoly fennakadásokat okozhatnak, hiszen a szűk közterületen napközben egyáltalán nem lehet majd áthaladni, ráadásul folyamatos lesz a vízhiány.

Gábor János

A belvárosi Arany János utca burkolata és ivóvízhálózata régóta gondokkal küzd, most utóbbi felújítása biztosan megtörténik.

Fotó: Gábor János

Attól függetlenül is végrehajtja a város az Arany János utca vízvezetékeinek cseréjét, hogy a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft.-ben (KISKUNVÍZ) lévő részesedését nemsokára térítésmentesen átruházza a magyar államra. A munkálatokra fél évvel ezelőtt nyert száz százalékos intenzitású pályázatot az önkormányzat – emlékeztet a választókerület képviselője. Dr. Körmendy Szabolcs jelezte: az ivóvízfejlesztési projekt az Arany János mellett a felújítás alatt álló Kubinszky utcát is érinti, de október végéig már csak a belvárosi helyszíneken várhatóak útlezárások, viszont a munkákkal párhuzamosan rendszeressé válik a vízhiány.

A kalocsai Arany János utcában az útburkolat alá eső ivóvíz gerincvezeték cseréjére, valamint a régi, eddig ki nem cserélt, lakóházakhoz tartozó ivóvíz-bekötővezetékek cseréjére kerül sor, és a kivitelező ezúttal is a KISKUNVÍZ lesz

 – áll a városatya lakossági tájékoztatójában. 

Az ivóvízhálózat-fejlesztési munkálatok első üteme az érintett terület Filvig köz és Árpád fejedelem utca közé eső szakaszán kezdődik: előbbiben tolózárat építenek ki, míg utóbbi közterületet egy az egyben átvágják és ki is cserélik az alatta futó vezetéket. Ez a hét első napjaira tervezett munka csak a nyitány, utána hosszabb távú útlezárások következnek.

Az önkormányzat tudatta: a 2022. szeptember 26-a és október 7-e közötti időszakban az Arany János utca Filvig köz és Ady Endre utca közötti része lesz munkaterület, és ez idő alatt rendszeressé válik a tartós vízhiány. A fejlesztés végrehajtása miatt hétköznapokon 7.30-tól 16 óráig szüneteltetik a szolgáltatást, de ennél is nagyobb intervallumban, 7.30-tól 18 óráig fogják fenntartani a teljes útlezárást. Mivel a megjelölt időszakban a KISKUNVÍZ nem tudja biztosítani sem az utcán történő áthaladást, sem pedig a kihajtást, az ott lakók autóval csak reggel fél nyolc előtt tudják elhagyni az ingatlanjaikat és este hat óra után tudnak újra behajtani. A közlemény alapján október 7-ig csak 18-tól 7.30-ig lesz szabad átjárás az Arany János utca városközpont felé eső szakaszán.

A második ütem a tervek szerint október 10-én kezdődik, és jelen állás szerint csaknem a hónap végéig, október 28-ig fog tartani. Ebben az időszakban a fentebb írt szabályokkal azonos módon hajtják végre a fejlesztést. Az önkormányzat nevében Körmendy Szabolcs azt kérte, hogy a környéken élők és arra közlekedők legyenek türelmesek a kivitelező cég munkatársaival, mert ha a lakosság és a KISKUNVÍZ konstruktívan együttműködik, az nagyban gyorsítja a beruházást, így a felújítás után mielőbb visszaadhatják az utcát a forgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában