Energetikai felújítás

2022.09.21. 06:50

Alacsonyabb rezsivel működhet majd a nagy múltú jánoshalmi intézmény

Több mint egymilliárd forint értékben zajlanak energetikai felújítások a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületein. A munkálatok teljes egészében jövő tavasszal fejeződnek majd be.

Pozsgai Ákos

Új ablakok szolgálják az energiahatékonyságot.

Fotó: Pozsgai Ákos

Két szakmát oktatnak több szinten a Felső-Bácska legnagyobb oktatási intézményben. A szakképző tagozaton folyik a gazda- és gépészképzés. Akik a hároméves szakképző iskola elvégzését követően a két éves, érettségire felkészítő képzés után sikeres érettségi vizsgát tesznek, folytathatják tanulmányaikat a két szakma technikusi szintű képzésén, így hat év után mezőgazdasági technikusként és gépésztechnikusként végezhetnek.

Az intézmény szakmai igazgató-helyettese, Zámbó Gábor nyilatkozott hírportálunknak az átfogó energetikai felújításokról, amelyre már öt évvel ezelőtt megnyerte az európai uniós és magyar állami pénzt a Széchenyi 2020 program keretében az intézmény. Az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt azonban csak a közelmúltban kezdődhettek el a felújítási munkálatok. Az időközben jelentősen megemelkedett építőanyagárak miatt a korábban megítélt mintegy 680 milliós támogatást több mint a duplájára emelték, így 1,3 milliárd forintból újulhat meg az intézmény központi épületének iskolai és kollégiumi szárnya, valamint a Kiserdőben lévő tanüzemének több épülete is.

A külső nyílászárókat cserélik újakra. Az iskola épületén műanyag, míg a műemléki védettség alatt álló kollégium épületén fakeretes ablakokra cserélik a régieket. Mindemellett hőszigetelést kap mindkét épület külső homlokzata, a lábazata és szigetelik a tetőteret is. Korszerűsítik a fűtésrendszert, új kazánokat építenek be, kicserélik a melegvíz-ellátó rendszert és új radiátorokat szerelnek fel. Az energetikai korszerűsítés részeként napelemeket szerelnek fel az épületek tetejére.

A felújítási munkálatok miatt a tanév első két hetére engedélyezte a digitális távoktatást a szakminisztérium az iskola részére, amíg a kollégiumi szárnyba be tudtak költözni a diákok. A felújítási munkálatok teljes egészében jövő tavaszra készülnek el – mondta el Zámbó Gábor, aki arról is beszámolt, hogy jövőre nagyszabású ünnepséggel emlékeznek majd meg az intézmény alapításának kilencvenedik évfordulójáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában