Képviselő-testületi ülés

2022.06.11. 13:40

Több mint 14,5 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a kalocsai cég

Több mint 14,5 millió forintos veszteséggel zárta első üzleti évét a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Nonprofit Kft. (KIKK) – derült ki a múlt heti képviselő-testületi ülésen.

Gábor János

Zsikó Zoltán, a kft. ügyvezetője. Fotó: Gábor János

A KIKK-nek csak a 2021-es évről van teljes beszámolója, és a cégbe az év második felétől olvadt be a művelődési központ, önkormányzati támogatást pedig augusztus végéig nem is kaptak – vezette fel a témát dr. Filvig Géza polgármester. Király Róbert arra volt kíváncsi, hogy a veszteség mikor jutott az ügyvezető tudomására. Erre Zsikó Zoltán kifejtette: az első pillanattól tudni lehetett, hiszen zömmel ingyenes rendezvényeket tartanak. 

Dr. Körmendy Szabolcs hangsúlyozta: a témával foglalkozó bizottság is próbálta feltárni, hogy mi történt. 

Szerinte a KIKK mellett szól több mint száz kulturális esemény megszervezése, viszont turizmusfejlesztést is vártak tőle, amiből keletkezhettek volna bevételek, igaz, nem egy Coviddal terhelt évben. 

Ennek megoldásához viszont kevés a város vagy a KIKK, hiszen az élénkülés nagyban függ másoktól – jegyezte meg, nevesítés nélkül. 

Dr. Vincze András közölte: meglepte a veszteség, mert a rendezvények költségei előre láthatók, magyarán vagy nem volt elegendő pénz rájuk, vagy a KIKK nem jól gazdálkodott, és ez vezetői felelősség. Felrótta: ha egy programra nincs forrás, akkor azt nem, vagy nem magas igénnyel kell megrendezni. Kifejtette: reméli, hogy szakítanak ezzel a gyakorlattal, mert így az önkormányzat vég nélkül tömködheti be a költségvetésük réseit. 

A polgármester közbevetette: ajánlja mindenki figyelmébe a 2017–19-es paprikafesztiválok elszámolását, aki sokallja a KIKK veszteségeit, míg Zsikó úgy reagált, hogy ingyenes rendezvényeket nem lehet rentábilisan megoldani, és a városatyák túl borúlátóak az ügyben. Vincze megkérte, hogy ne állítsa be pesszimistának, hiszen az a dolga, hogy kifejtse a véleményét, még akkor is, ha ez valakinek nem tetszik. Aláhúzta: tudja, hogy van olyan idei rendezvény, aminek szintén nincs fedezete – éppen ezért tette szóvá az ügyet. Filvig Géza jelezte: a cégnek július 1-ig tervet kell készítenie a gazdálkodás rendezésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában